Monitoring, evaluacija i dizajn aktivne politike zapošljavanja

28.09.2018. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Monitoring, evaluacija i dizajn aktivne politike zapošljavanja

Cilj okruglog stola je da se razmjene ideje o dizajnu i načinu monitoringa i evaluacije novih programa i mjera aktivne politike zapošljavanja.

U organizaciji Federalnog zavoda za zapošljavanje i Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu održan okrugli sto "Monitoring, evaluacija i dizajn mjera aktivne politika zapošljavanja".

Pored organizatora učešće su uzeli predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kantonalnih službi za zapošljavanje, Privredne komore Federacije BiH, Porezne uprave Federacije BiH, Švicarske ambasade i Projekta zapošljavanja mladih (YEP).

Merima Balavac, saradnik na projektu Svjetske banke, na okruglom stolu je predstavila rezultate monitoringa i evaluacije programa sufinansiranja zapošljavanjaPrilika za sve iz 2014. godine. Rezultati ukazuju na zadovoljavajući učinak, sa skoro istim karakteristika kao i u drugim državama gdje se provode ovakvi programi, s tim da su najbolji rezultati postignuti među kategorijama osoba starijih od 40 godina,nezaposlenih žena i osoba koje su bile nezaposlene duže od 12 mjeseci.

Mirey Ovadiya, predstavnica Svjetske banke, je izjavila da je cilj okruglog stola, kao dijela Projekta podrške zapošljavanju koji finansira Svjetska banka, da se razmjene ideje o dizajnu i načinu monitoringa i evaluacije novih programa i mjera aktivne politike zapošljavanja koje će se provoditi u Federaciji Bosne i Hercegovine u narednom periodu.

Rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada, statistiku, monitoring i evaluaciju u Federalnom zavodu za zapošljavanje, Omer Korjenić je na okruglom stolu prezentirao rezultate monitoringa Programa sufinansiranja zapošljavanja 2016, te je kazao da je ova institucija pokrenula konkretne aktivnosti na uspostavi kvalitetnog sistema monitoringa i evaluacije kako bi se na osnovu dobivenih rezultata kontinuirano unapređivale mjere aktivne politike zapošljavanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti