Monsanto dolazi u Hrvatsku

18.12.2013. 10:03 / Izvor: Index.hr
Monsanto dolazi u Hrvatsku

Kompanija "Monsanto", jedan od najvećih svjetskih veletrgovaca GMO proizvodima, na hrvatskom portalu "Moj posao" je objavila oglas u kojem traži predstavnika za prodaju na području cijele Hrvatske.

Jedan od najvećih svjetskih veletrgovaca GMO proizvodima, američka firma Monsanto, dolazi u Hrvatsku. Monsanto je na portalu Moj Posao objavio oglas u kojem traži prodajnog predstavnika za područje čitave Hrvatske.

Zadaća prodajnog predstavnika Monsanta u Hrvatskoj bi će stvaranje veza s poljoprivrednicima, organiziranje sastanaka s poljoprivrednom zajednicom, skupljanje informacija i, naravno, plasman Monsantovih proizvoda. Monsanto u Hrvatskoj traži zaposlenika s diplomom iz područja agronomije.

Također, budući prodajni predstavnik Monsanta trebao bi imati tri godine iskustva u poljoprivrednoj industriji i barem godinu do dvije iskustva u prodaji. Traži se i dobro poznavanje engleskog jezika, vozačka dozvola B kategorije i informatička pismenost. Prodajni predstavnik Monsanta u Hrvatskoj, prema oglasu, mora imati razvijene vještine pregovaranja, biti sposoban izgraditi mrežu kontakata i održavati dobre odnose, te biti agilan i orijentiran ka postizanju dobrih poslovnih rezultata.

Kontroverze oko genetske modifikacije

Američka kompanija Monsanto, čije se sjedište nalazi u saveznoj državi Missouri, u svijetu je najpoznatija po kontroverzama koje se uz nju vežu. Ime je Monsanto u 20. stoljeću izgradio kao proizvođač plastike, međutim puno su poznatiji po svojim kasnijim poslovnim poduhvatima.

U 80-im godinama 20. stoljeća Monsanto je postao jedna od prvih kompanija koje su počele provoditi eksperimente genetskog modificiranja biljaka, te su se vrlo brzo u potpunosti okrenuli biotehnologiji. Rezultiralo je to cijelim nizom pesticida i GMO proizvoda koji su, ako je vjerovati njihovim protivnicima koji diljem svijeta redovito prosvjeduju protiv Monsantovih djelatnosti, izuzetno štetni i nezdravi.

Tužbe i istrage

Protiv Monsanta su zbog toga, kako u SAD-u tako i u ostatku svijeta, često pokretane istrage, kao i privatne sudske tužbe. 2003. godine je Monsanto, primjerice, morao platiti 300 milijuna dolara odštete zbog toga što su proizvodnjom i nestručnim odlaganjem toksičnih kemikalija naštetili zdravlju stanovnika u američkoj saveznoj državi Alabami.

U Argentini je, primjerice, uzgoj Monsantove GMO soje mnoge farmere gurnuo na rub egzistencije. Naime, nakon što se počela uzgajati GMO soja, drastično su pali urodi mnogih drugih kultura poput mlijeka, riže, kukuruza, krumpira i leće.

Prosvjedi protiv GMO-a

Zbog ovakvih i sličnih slučajeva Monsanto je redovito na meti prosvjednika. Tako je 25. svibnja 2013. diljem svijeta održan "Marš protiv Monsanta". Prosvjednici su izašli na ulice 436 svjetskih gradova, a u prosvjedima su ukupno sudjelovale stotine tisuća ljudi.

Glavni zahtjev prosvjednika je ispravno označavanje GMO namirnica. Naime, na mnogim GMO prehrambenim proizvodima uopće se ne navodi da se radi o hrani koja je plod genetske modifikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti