Monsanto objavio: Sjemena koja smo donirali nisu genetski modificirana

18.06.2014. 12:06 / Izvor: eKapija.ba
Monsanto objavio: Sjemena koja smo donirali nisu genetski modificirana

Brandon Mitchener, voditelj korporativnih komunikacija Monsanta za Europu, demantirao je da su donacije koje su dali u sjemenu za poljoprivrednike u BiH, Srbiji i Hrvatskoj genetski modificirane.

Ubrzo nakon objave informacija da je vodeći svjetski proizvođač genetski modificiranog(GM) sjemena, kompanija Monsanto, donirala BiH, Srbiji i Hrvatskoj pomoć u vidu sjemena i brojnih negativnih komentara u javnosti iz Monsanta su demantirali da su donacije koje su dali u sjemenu genetski modificirane.

Brandon Mitchener, voditelj korporativnih komunikacija Monsanta za Europu, naveo je da je 99 posto njihovih proizvoda za europsko tržište proizvodi koji nisu genetski modificirani, budući da ovo tržište ne dozvoljava uvoz GMO-a. Iako, navodi, to nastoje osporiti mnoge grupe koje su protiv njihove kompanije. 

Ističe također da je ovo jedna od njihovih najvećih humanitarnih akcija koje je do sada uradili igdje u svijetu te da je uskladu sa veličinom problema koje su poplave i ove nepogode uzrokovale u BIH, Srbiji i Hrvatskoj te da se ovdje radi o humanitarnom projektu. 

Podjetimo, Monsanto je najveća svjetska sjemenarska korporacija. Ovu kompaniju, njeni protivnici optužuju da joj je cilj da širom svijeta kontrolira proizvodnju hrane. Kako bi to postigao, ovaj koncern se zalaže za poljoprivredu bez seljaka, navode oni. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti