Montaža traktora "Ursus" u Bijeljini počinje 5. oktobra

23.07.2012. 09:20 / Izvor: SRNA
Montaža traktora 'Ursus' u Bijeljini počinje 5. oktobra

Fabrika za proizvodnju traktora "Ursus" u Bijeljini na godišnjem nivou proizvodiće do 500 traktora, a njihova montaža počeće 5. oktobra, izjavio je direktor "Bobar grupe" Gavrilo Bobar.

Bobar je u intervjuu Srni rekao da će se u prve dvije godine u bijeljinskoj fabrici raditi samo montaža traktora, ali će se u međuvremenu voditi aktivnosti kako bi počela i proizvodnja dijelova. Hala u kojoj će se proizvoditi traktori je u sklopu preduzeća "Elvaco".

Prema njegovim riječima, očekuje se da u narednom periodu bude oformljeno između 40 i 50 novih preduzeća u Semberiji, a u planu je i gradnja fabrike za proizvodnju prateće poljoprivredne mehanizacije.

"Moja je želja da pokušamo industrijalizovati Bijeljinu jer je to jedini način da se otvori veliki broj novih radnih mjesta. Mislim da ćemo na ovakav način amortizovati veliku nezaposlenost", kaže Bobar.

Planirano je da u fabrici za proizvodnju traktora u narednih godinu bude zaposleno stotinjak radnika. Traktori proizvedeni u Bijeljini biće plasirani na tržište bivših jugoslovenskih republika, Albanije, a potom i Bugarske i Rumunije.

"Vjerujem da ćemo za dvije godine doći u fazu da proizvodimo i hiljadu traktora godišnje. Tako će se povećavati broj radnika i kooperanata, a uz to će rasti i proizvodnja i prihodi. Mi ćemo od izvoza obezbijediti značajna devizna sredstva za Republiku Srpsku", rekao je Bobar.

Bobar je najavio da će njegovi saradnici ove sedmice razgovarati sa predstavnicima poljske investicione banke da bi obezbijedili povoljna sredstva za kooperante.

"To znači da bi poljska investiciona banka odobravala sredstva preko Bobar banke, a mi ih plasirali kooperantima", kaže Bobar.

Prema njegovim riječima, ukupna investicija za gradnju fabrike je 5,5 miliona KM.

"`Ursus` je jedna od svjetski poznatih proizvođača traktora i nama je bitno da taj kvalitet zadržimo. Ja sam okrenut razvoju Semberije i moja je briga da ovom kraju podignem standard i zaposlim nove ljude", rekao je Bobar.

Ugovorom, koji su 19. jula u Varšavi potpisali direktor "Bobar grupe" Gavrilo Bobar i predsjednik Upravnog odbora "Pol Mot holdinga" Andzej Zarajček, definisano je osnivanje zajedničke firme i proces proizvodnje.

Bobar je istakao da će 28. septembra početi da radi i BMD Fabrika parketa u Janji, u koju je uloženo 5,5 miliona KM.

On je naveo da je za potpuni otkup gotovih proizvoda zainteresovan najveći austrijski proizvođač i prodavac panela u Evropi.

"U planu je otvaranje još fabrika i imamo investitore koji su spremni da ulažu, ali se čekaju izbori. Nakon pobjede na izborima želim da dovedem moje poslovne partnere, koji imaju ideje i želje da rade, kao i mlade ljude da im omogućim da postanu poslovni ljudi", zaključio je Bobar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti