Montingenergetika se širi na svjetska tržišta i najavljuje tužbe

08.04.2013. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
Montingenergetika se širi na svjetska tržišta i najavljuje tužbe
OTVORI GALERIJU

Od svog osnivanja u oblasti montaže i održavanja industrijskih i energetskih postrojenja, Montingenergetika d.o.o Tuzla ostvarila je značajne rezultate, međutim u posljednje vrijeme susreće se sa lošim primjerima nelojalne konkurencije, izuzetno nepovoljnim uvjetima na domaćem tržištu, te sa nepravilnostima u selekciji i odabiru najpovoljnijih ponuđača za izvođenje radova u okviru svoje djelatnosti.

Kompaniji Montinenergetika bile su potrebne samo nekoliko godina da na evropskom tržištu zauzme vodeće mjesto u oblasti montaže konstruiranja, instaliranja, održavanja i revitalizacije industrijskih i energetskih postrojenja.

Osnovana 2008. godine, sa središtem grupacije  u Tuzli, a sastoji se od šest kompanija koje se nalaze u Srbiji, BiH, Makedoniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i jedne poslovne jedinice u Finskoj. Između ostalog, u okviru grupacije je i radna jedinica Zavod za Zavarivanje i kontrolu kvaliteta i radne jedinice u Loparama (proizvodna hala).

"Glavne karakteristike naše korporativne filozofije su fleksibilnost i visoka radna sposobnost za izvršenje preuzetih zadataka. Fokusirani smo uvjek na projekt i stremimo visokoj razini izvedbe datih projekata. Ključ našeg uspijeha je kvalitet odabranih radnika (radnici sa dugogodišnjim iskustvom), te njihova tehnička osposobljenost", ističe u razgovoru za portal eKapija.ba Jelena Jusić marketing manager ove kompanije.

Trenutni projekat i dosada najobimniji posao za Montingenergetika Group je rad na instalaciji cjevovoda i montaža sigurnosnih zgrada pri reaktoru Nuklearne elektrane Olkiluoto u gradu Pori u Finskoj. Prema riječima naše sugovornice projekat je u završnoj fazi, a završetak radova očekuje se u narednih 2 godine.

Osima rada na ovom projektu, Montingenergetika Group  trenutno je angažovana na izradi novog pogona u hemijskoj industriji TDI u Njemačkoj, zatim na remontu rafinerije i izrade novog pogona w20 (citral) za proizvodnju kemijskih aroma BASF, te remontu i modernizaciji cijevnog sistema turboagregata bloka 6, odnosno zavarivanju na remontu i modernizaciji kotla bloka Termoelektrane Tuzla.

Nelojalna konkurencija

Od svog osnivanja u oblasti montaže i održavanja industrijskih i energetskih postrojenja, Montingenergetika d.o.o Tuzla ostvarila je značajne rezultate. Međutim, u posljednje vrijeme susreće se sa lošim primjerima nelojalne konkurencije, izuzetno nepovoljnim uvjetima na domaćem tržištu, te sa nepravilnostima u selekciji i odabiru najpovoljnijih ponuđača za izvođenje radova u okviru svoje djelatnosti. Ipak, i pored toga, dokazala je svoju kvalitetu i kompetentnost neprekidnim rastom i djelovanjem na domaćem, sa posebnim naglaskom na inostranom tržištu gdje ne postoje navedeni problemi.

Za primjer nelojalne konkurencije navode kompaniju Rotex Brčko i njenog direktora Momčila Simikića koji je svoj rad otpočeo kao rezultat kontakata i povjerenja koje je stekao dok je radio kao project manager za jednu kompaniju.

"Gospodin Simikić tada je bio zaposlen u Montingenergetika Group u Finskoj na poslovima pripreme predfabrikacije cjevovoda, te nikada nije radio kao project manager. Dotični gospodin je takođe za vrijeme dok je bio zaposlen u kompaniji Montingenergetika Group osnovao svoju firmu, koja je u svom opisu djelatnosti identična Montingenergetika Group, bukvalno prilagodivši opis djelatnosti na web stranici u nazivu firme Rotex Group, a sve to dok je bio evidentiran na bolovanju, što predstavlja ozbiljan sukob ineresa. Montingenergetika najavljuje tužbu za ovaj slučaj", ističe naša sagovornica.

Navodeći značajne projekte koje je firma navodno realizirala, Jusić kaže da se direktor Rotexa poslužio se referencama koje je stekla Montingenergetika Group.

"S obzirom da je navedena firma osnovana prije otrilike godinu dana, ostale reference i projekti koje navodi su takođe upitni. Postoje i neke firme za koje apsolutno nije jasno na koje načine dobijaju poslove na domaćem tržištu, jer ne posjeduju tražene licence, kao ni kapacitete te nedovoljno osposobljenog kadra da bi uopće mogli konkurisati na tim poslovima, a kamoli kvalitetno završiti iste. Konkretan primjer je i firma Nital iz Zenice, koja dobija poslove putem javnih nabavki iako ima samo 5 zaposlenih, od toga 3 direktora. Zatim firma Remontmontaža iz Tuzle, koja je zbog svoje nesolventnosti i nelikvidnosti osnovala firmu IRM, te preko te firme obavlja djelatnosti i izlazi na tendere, odnosno IRM koristi tuđe refernce i licence", zaključuje Jusić.

Zaključeno70 % ugovora

Uza sve te poteškoće sa kojima se svakodnevno susreće, Montingenergetika Group konstantno drži korak sa svim izazovima na tržištu nudeći samo izuzetan kvalitet, pouzdanost i odgovornost kao poslovni partner.

Čak ni ekonomska kriza nije utjecala na poslovnu strategiju Monting Energetike, te je za ovu godinu već zaključeno70 % ugovora, dok se poslovi i ugovori za narednu godinu dogovaraju sada.

Za naredni period kompanija Montingenergetika planira se proširiti na tržišta zemalja Golfskog zaljeva (UAE, Katar, Saudijska Arabija), Rusije, Skandinavskih zemalja te Kanade (Alberto- u završnoj fazi pregovora).

 

 

 

 

Reference:

  • Projekat montaže i inžinjeringa cjevovoda u reaktoru i zaštitnim sistemima Nuklearne elektrane Olkiluoto 3 Finland;
  • Angažovanje bravara i zavarivača na radovima u reaktorskom prostoru Babcock Noell / Olkiluoto 3 - Finland;
  • Montaža cjevovoda u petrohemijskoj industriji Ludvigsafen; BASF – Germany
  • Montaža cjevovoda u petrohemijskoj industriji Dortmund LINDE-GAS – Germany
  • Izrada i montaža cijevnog sistema zaštite curenja spremnika aktivnog potrošnog goriva Babcock Noell / Olkiluoto 3 – Finland
  • Angažovanje radnika bravara montera na remontu postrojenja bloka 4 u području rada T11 u Termoelektrani Tuzla - BiH.
  • Remontno i redovno održavanje turbinskih postrojenja u termoelektrani  Tuzla - BiH;
  • Remontno i redovno održavanje pumpnih postrojenja Blokova 3,4,5 I 6 u Termoelektrani Tuzla - BiH;
  • Modernizacija cijevnog sistema Turboagregata Bloka 6 Termoelektrana Tuzla- Alstom Power

S. Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti