Moratorij na zapošljavanje: Stvarnost ili mit

19.07.2017. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Moratorij na zapošljavanje: Stvarnost ili mit

Iako su se institucije obvezale na primjenu moratorija na zapošljavanje revizori su otkrili da su sredstva za tu svrhu svake godine bila proračunski planirana.

Vlada FBiH se prilikom ugovora sa MMF-om obvezala na restriktivno smanjenje administracije u javnom sektoru donošenjem moratorija na zapošljavanje 2011. koji se produžava iz godine u godinu.

Suprotno navedenom revizija učinka pokazuje da je u razdoblju (2013. do 2015.) proračunom bilo planirano povećanje broja zaposlenih u institucijama FBiH što pokauzuje da Vlada nije poštovala postavljene ciljeve koji se odnose na racionalizaciju administracije u javnom sektoru.

Revizori ističu da su neovisno od uočenog, nadležni iz Federalnog ministarstva financija(FMF), istaknuli da se stvarni broj zaposlenih nije povećavao.

Prema raspoloživim podacima iz FMF, stvarni broj zaposlenih u 2015. godini smanjen je za 86 zaposlenika u odnosu na 2013. godinu.

Revizori navode da osnovu informacija dobivenih od predstavnika FMF, do trenutka pisanja izvještaja o reviziji učinka, Vlada FBiH i FMF nisu izvršili detaljnu analizu, kojom bi se utvrdili stvarni efekti Moratorija na zapošljavanje.

Reviziji nisu predočeni ni dokazi koji potvrđuju da je smanjenje stvarnog broja zaposlenih u 2015. godini rezultat provedbe moratorija na zapošljavanje, a ne rezultat odlaska zaposlenih u mirovinu.

Naime, značajno je napomenuti da je u 2015. godini veliki broj zaposlenih u organima javne uprave iskoristio pravo odlaska u prijevremenu mirovinu zbog izmjene zakonskih propisa, zbog čega je došlo do smanjenja broja zaposlenih i u institucijama FBiH.

Planiranje povećanja broja zaposlenih u institucijama FBiH Vlada FBiH i FMF su iskazali opredijeljenost za restriktivno djelovanje u pogledu smanjenja administracije u javnom sektoru FBiH. Vlada FBiH je svojim Zaključkom 33 donijela Moratorij na zapošljavanje, koji se kontinuirano produžava još od 2011. godine.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je Reformskom agendom i Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu, kao jednu od ključnih strukturalnih reformi navela smanjenje javne potrošnje, a između ostalog i ograničenje izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih.

Vlada je moratorij na zapošljavanje u 2017. produžila do kraja rujna/septembra ove godine.

U skladu sa analizama, broj zaposlenih je, naveli su na jednoj od sjednica Vlade,  trebao biti reduciran za 150 u odnosu na broj planiran u proračunu Federacije BiH za 2016. godinu. To bi, u konačnici, rezultiralo uštedom od oko deset milijuna na pozicijama plaća i naknada troškova zaposlenih, doprinosa poslodavca i ostalih doprinosa.

Naveli su da je ograničenje rasta izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih rezultiralo višemilijunskim uštedama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti