Most preko Save između Brčkog i Gunje od januara je zatvoren

09.12.2019. 09:59 / Izvor: Oslobođenje
Most preko Save između Brčkog i Gunje od januara je zatvoren

Prema informacijama iz Komore, ali i Luke Brčko, prihodi su pali za više od 50 posto.

Teretni saobraćaj preko mosta na Graničnom prelazu Brčko, koji Bosnu i Hercegovinu povezuje sa Gunjom u Hrvatskoj, trebao bi ponovo biti uspostavljen u naredne dvije godine. Iako ovo nisu zvanične informacije, na nekoliko sastanaka koji su posljednjih sedmica održani u Brčkom, upravo je ovaj period naveden kao ključan za rješavanje problema teretnog transporta preko ovog mosta.

Glavna tema

Dok se to ne desi, privrednici koji su primorani ići na obližnje granične prelaze snose štetu od oko dva eura po toni robe koju prevoze.

Podsjećamo, početkom godine je Institut IPSA iz Sarajeva sačinio nalaz u kojem je most, zbog trenutnog stanja u kojem se nalazi, ocijenjen kao opasan za teretni saobraćaj. Od januara ove godine most je u potpunosti zatvoren za teretni saobraćaj, koji je preusmjeren uglavnom na GP Orašje. Ova odluka uveliko je uticala na brčanske privrednike, ali i na Luku Brčko, koja već bilježi lošije finansijske rezultate.

Tema zatvaranja graničnog prelaza na mostu preko Save glavna je posljednjih nekoliko mjeseci u Brčkom, a udar na lokalnu privredu je ogroman.

"Šteta je znatna i poslovanje mnogih privrednika je ugroženo, jer su troškovi zbog zatvaranja mosta daleko veći, a ne treba zanemariti ni gubitak vremena, koji se ponovo reflektuje kroz novac. Udruženje logističara je nedavno iznijelo podatak da je zatvaranje ovog graničnog prelaza za teretni saobraćaj dodatno koštalo svakog privrednika po oko dva eura po jednoj toni robe koju su primorani voziti na druge prelaze", kazala nam je Sanela Hadžajlić, predsjednica Privredne komore Brčkog.

Osim privrednika, zatvaranje mosta za teretni saobraćaj kontinuirano, još od ljetnih mjeseci, dovodi do smanjenja mjesečnih prihoda i u Luci Brčko. To je bilo itekako primjetno tokom ljetnih mjeseci, kada Sava nije plovna i kada carinski terminal u luci jedini donosi prihode. Tako su mjesečni prihodi tokom juna i jula bili duplo manji nego ranijih godina.

Prema informacijama iz Komore, ali i Luke Brčko, prihodi su pali za više od 50 posto, što prijeti i neispunjavanjem godišnjeg finansijskog plana, prvenstveno zbog činjenice da carinski terminal u Luci prima sve manje robe.

Ostali bez posla

"To što je most zatvoren, itekako utiče na naše poslovanje. Carinski terminal u luci nam je donosio sigurnost tokom ljetnih mjeseci, imali smo nekakve stalne prihode, ali bez mosta se to upolovilo. Sav teretni saobraćaj je preusmjeren na Orašje i Gradišku i mi ostajemo bez posla, što će se posebno odraziti na godišnje finansijsko izvješće. Imaju neke nade da bi most trebao biti gotov u naredne dvije godine, ali to je prilično daleko", kazao nam je direktor Luke Brčko Marinko Viljušić.

O problemu zatvorenog mosta za teretni saobraćaj razgovarano je i prije dvije sedmice tokom posjete supervizora za Brčko Michaela Scanlana i ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona. Iako ovo nije bio povod posjete, problem mosta je naglašen kao potencijalno jako štetan za lokalne biznise.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti