Mostar čeka struju iz vjetra – Austrijski projekat vrijedan 70 mil EUR

15.06.2007. 15:25 / Izvor: Slobodna Dalmacija
Mostar čeka struju iz vjetra – Austrijski projekat vrijedan 70 mil EUR

Mostar bi trebao postati prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će struju dobivati iz energije vjetra. Na projektu izgradnje vjetroelektrana u području Podveležja, koji uključuje više od samog investiranja u energetski sektor, radi se već četiri godine, no kako ističu iz tvrtke Vjetroenergetika, strpljenje već pomalo nestaje i projekat vrijedan 70 miliona EUR doveden je u pitanje.

Investiranje u rehabilitaciju povijesnih ostataka na podveleškom platou, koncept turističkog razvoja, rekonstrukcija kompletne infrastrukture tog dijela Mostara te u konačnici nova radna mjesta i jeftinija električna energija samo su najvažniji dijelovi projekta koji tvrtka Vjetroenergetika, dio austrijskog koncerna Windkraft Sinonsfeld nastoji realizirati u mostarskoj općini. "Cilj nam je plato Veleža učiniti zanimljivim za cijelu regiju, ali i za dodatna inozemna ulaganja te zaposliti veliki broj stanovnika Hercegovine" naglasio je Stefan Ilies Maior, direktor Vjetroenergetike. Vjetroenergetika je u prijedlogu za dodjelu koncesije naglasila više faza investiranja, a i Evropska komisija je zainteresirana za uspjeh ovog projekta.

Gradska uprava Mostara u više je navrata izrazila spremnost za provedbu projekta. No, ugovor s vladom Hercegovačko – neretvanske županije, koji je Vjetroenergetika ovjerila prije dva mjeseca, još uvijek čeka lokalne vlasti, tvrdi menadžer projekta Leo Schiefermuller. "Nevjerovatne su administrativne procedure. Takve metode nikom ne koriste, a zasigurno odbijaju potencijalne ulagače" tvrdi Schiefermuller.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti