Mostar: Javna poduzeća još bez nadzornih odbora

20.01.2012. 09:02 / Izvor: Dnevni list
Mostar: Javna poduzeća još bez nadzornih odbora

Nakon što je Gradsko vijeće verificiralo mjere sanacije kojima bi se pokušalo popraviti teško financijsko stanje u javnim gradskim poduzećima koja godinama gomilaju gubitke, počelo se s provođenjem prvih koraka, biranjem novih članova nadzornih odbora svih poduzeća.

Kako Dnevni list doznaje u Gradskoj upravi, natječaji za imenovanje novih članova još nisu završeni, čekaju se, između ostalog, imenovanje nadzornih odbora za javna poduzeća `Mo-Sport``, `Tržnice-pijace` i `Komos`.
"Natječaj je u završnoj fazi, Komisija bi trebala obaviti razgovore s kandidatima i nakon toga bit će i imenovanja. Paralelno s ovim aktivnostima održavat će se i skupštine svih javnih poduzeća", kazali su u Gradskoj upravi. Iako je bilo govora kako je potrebno žurno održati izvanredne skupštine svih javnih poduzeća, do istih još nije došlo. Termini o održavanju skupština još nisu poznati s obzirom da će iste zakazivati gradonačelnik Ljubo Bešlić.

"Na gradonačelniku je da potvrdi termine skupština s obzirom da će on predsjedavati skupštinama svih gradskih poduzeća, naveli su u Gradskoj upravi. Održavanje skupštine bili bi prvi koraci u početku rješavanja nagomilanih problema u javnim poduzećima. Skupštine poduzeća na dnevnom redu trebale bi obvezno razmatrati financijsko izvješće o poslovanju za 2010., uskladiti sve akte s aktualnom zakonskom regulativom, usvojiti program mjera i sanacija gubitaka zajedno s dinamičkim planom provedbe, imenovati nove nadzorne odbore, usvojiti odluke o pokriću gubitaka.
Mjerama je predviđeno i da se raspišu javni natječaji za novi menadžment koji će, na osnovi vijećničkih mjera, pokušati sanirati gubitke u javnim poduzećima i pokušati “dignuti na noge gradske gubitaše".

Inače, mjerama sanacije usvojeno je više od 20 mjera kojim se traži da javna poduzeća racionaliziraju troškove, podignu razinu transparentnosti u radu, te da sva poduzeća koja posluju s gubitkom idu na minimum plaća. Također, u mjerama se traži da se prijem radnika u javnim poduzećima vrši zakonskim putem, da se izvrši revizija poduzeća prema zakonu, kao i da se izvrši analiza struktura zaposlenih u gradskim poduzećima.

Također, mjerama se nalaže nadzornim odborima da sagledaju stupanj odgovornosti uprava poduzeća u slučajevima dugogodišnjih gubitaka. Na svim skupštinama, pored gradonačelnika Bešlića, bit će nazočni predstavnici Gradske uprave. Odbor Gradskog vijeća za financije bi trebao kao savjetodavno tijelo pratiti daljnji razvoj događaja s javnim gradskim poduzećima.

Javna poduzeća kojima upravlja Grad Mostar


1.Međunarodna zračna luka Mostar d.o.o. Mostar
2.UBORAK d.d. Mostar
3.KOMUNALNO d.o.o. Mostar
4.MO-SPORT d.o.o. Mostar
5.KOMOS d.o.o. Mostar
6.VODOVOD d.o.o. Mostar
7.DEPONIJA d.o.o. Mostar
8.TRŽNICE-PIJACE d.o.o. Mostar
9.MOSTAR BUS d.o.o. Mostar
10. HOTEL ERO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti