Mostar: Novi Aluminij će vraćati dug u ratama

27.04.2021. 11:34 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Mostar: Novi Aluminij će vraćati dug u ratama

Prema ugovoru koji je potpisan u petak, 23. aprila, Aluminij Industries dužan je svakog ponedjeljka firmi MZ Company uplaćivati po jednu ratu.

Aluminij Industries Mostar, koja je iznajmila pogone propalog industrijskog giganta Aluminija Mostar, dugovanja prema mostarskoj firmi MZ Company, koja se bavi otkupom i reciklažom sekundarnih sirovina metalnog porijekla, morat će vraćati u ratama.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE), u utorak, 27. aprila, potvrdila voditeljica poslovnog razvoja firme MZ Company Sanela Žetica.

Prema ugovoru koji je potpisan u petak, 23. aprila, Aluminij Industries dužan je svakog ponedjeljka firmi MZ Company uplaćivati po jednu ratu, a Žetica nije htjela reći koliki je iznos sedmičnih rata.

"Nalazimo se u fazi realizacije isplate. Postignut je dogovor, prema kojem su nam uplatili u petak jedan iznos, kada je ugovor i potpisan, i tako će svakog ponedjeljka uplaćivati jedan iznos. U slučaju da ne uplate taj iznos, mi imamo pravo da im blokiramo račun ili da uzmemo robu koja je na stanju", kazala je Žetica. 

Aluminij Industries je članica izraelsko-kineskog konzorcija Abraham Group, koji je 2020. godine uzeo u zakup neke od pogona bivšeg industrijskog giganta Aluminija Mostar.

Radnici preduzeća MZ Company Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) su u četvrtak, 22. aprila, blokirali kamionima firme ulaz u kompaniju Aluminij Industries, zbog nagomilanih dugovanja prema toj mostarskoj firmi.

Žetica kaže kako su se dugovi bili preko milion konvertibilnih maraka (oko 511,5 hiljada eura).

"Mi nismo imali drugog izbora nego to da učinimo, jer nismo mogli mirnim putem da postignemo neki dogovor, na primjer kao ovakav kao što smo sada poslije blokade postigli”, rekla je ona.

Direktor kompanije MZ Company, Merhid Zlomužica, ranije je za RSE kazao da kompanija Aluminij Industries, nije ispoštovala ništa od prethodno dogovorenog, usljed čega su nastala velika dugovanja.

On je rekao je da je riječ o potpuno novim dugovanjima novoosnovane firme Aluminij Industries i da taj dug nema veze sa dugovima zbog kojih je u ljeto 2019. godine ugašena proizvodnja u bivšem gigantu.

"Mi smo njima prodali otpadni aluminij, međutim, nisu ispoštovali nijedan zarez ugovora kojeg smo imali, pa ni dogovora kojeg smo imali usmeno", rekao je Zlomužica.

Reakcija iz kompanije Aluminij Industries još nije bilo. Iz firme MZ Company su u utorak za RSE kazali kako više neće nastaviti saradnju sa tom kompanijom u izraelsko-kineskom vlasništvu.

Mostarski Aluminij ugasio je proizvodnju u julu 2019. godine zbog nagomilanih dugovanja u iznosu većem od 200 miliona eura, od čega se najviši dio odnosio na dug za električnu energiju, jednu od ključnih sirovina u proizvodnji aluminija. Bez posla je tada ostalo oko 900 radnika.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti