Mostar: Počela rekonstrukcija gradske tržnice "Tepe"

22.01.2015. 11:31 / Izvor: eKapija.ba
Mostar: Počela rekonstrukcija gradske tržnice 'Tepe'
OTVORI GALERIJU

Radovi na rekonstrukciji trajaće 90 dana. Vrijednost investicije 200.000 KM. U prvoj fazi biće obnovljene elektro i vodovodne instalacije, a nakon toga će uslijediti ravnanje i popločavanje kompletnog otvorenog prostora Tepe.

Grad Mostar uskoro će dobiti novu gradsku tržnicu, jer su prije nekoliko dana i zvanično počeli radovi na njenoj obnovi, a trebali bi trajati 90 dana, izjavila je za Poslovni portal eKapija.ba direktorica firme "Tržnice-Pijace" d.o.o. Mostar Maja Kajtaz.

Pojasnila je da će u prvoj fazi biti obnovljene elektro i vodovodne instalacije, a nakon toga će uslijediti ravnanje i popločavanje kompletnog otvorenog prostora Tepe.

Navela je da će Izvođač radova će biti građevinska firma Gradnja d.o.o. iz Mostara.

"Prije početka radova, obezbjedili smo našim trgovcima voćem i povrćem adekvatan smještaj, koji je u neposrednoj blizini objekta koji se radi. Trgovci su zadovoljni, jer će moći nastaviti sa radom, do završetka radova. Ne želimo da trgovci gube svoje stalne klijente, kao niti dnevne pazare od kojih hrane svoje porodice", rekla je Kajtaz.

Objasnila je da se Poslovni kompleks sastoji od više objekata koji su rekonsktuisani, te funkcionalno dovedeni u odgovarajuću namjenu u skladu sa Planom očuvanja i razvoja Starog grada u Mostaru.

"Poslovni kompleks usklađen je s Regulacionim planom Starog grada Mostar, Vanjski prodajni prostor potrebno je preurediti. Mnogo vremena prošlo nam je u pripremama za izradu projekta, dobijanja raznih saglasnosti i dozvola, tako da smo u maju 2014. godine dobili građevinsku dozvolu", izjavila je Kajtaz.

Dodala je da je ideja za obnovom Tepe krenula prije nekoliko godina.

"Zahtjev za dobijanje lokacijske informacije, koja prethodi građevinskoj dozvoli, predali smo 2012. godine. Predmet glavnog projekta je otvoreni, djelimično natkriveni prostor gradske pijace, zvane u narodu 'Tepa'.  Projekat smo realizovali u saradnji sa Gradom Mostarom, a finansira se dijelom sredstava od OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) i dijelom sredstava 'Tržnice-pijace' d.o.o. Mostar. Servis provajder projekta je Fondacija za održivi razvoj – OdRaz", precizirala je Kajtaz.

Navela je da je vrijednost početne investicije je 200.000 KM, od čega 70 posto finansira Međunarodna organinizacija IFAD, a 30 posto "Tržnice-pijace" d.o.o. Mostar.

"Sigurna sam da će obnovom Tepe biti povećan protok ljudi koji će dolaziti u kupovinu i da će naši trgovci biti zadovoljni. Teško je u vrijeme recesije i krize povećavati cijene zakupa, tako da mogu reći da će biti neznatno povećane. Ovaj projekat biće od velikog značaja za naše trgovce koji rade na Tepi, takođe za ekonomski prosperitet naše firme, a i za sve naše građane i turiste koji će dolaziti i posjećivati našu Tepu. Mislim da će završetkom radova Tepa biti jedan prelijep objekat, koji će biti spona između Fejićeve ulice i ulaska u Stari dio grada", rekla je Kajtaz.

Dodala je da firmi "Tržnice-pijace" d.o.o. Mostar radi se punom parom.

"Obaveza mi je da se obezbjede novčana sredstva za slijedeću fazu, kako bi se odmah nastavilo nakon  popločavanja Tepe", kazala je Kajtaz.

K.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti