Mostarci će putem interneta moći pratiti stanje 12.500 rasvjetnih tijela

07.09.2015. 14:04 / Izvor: Akta.ba
Mostarci će putem interneta moći pratiti stanje 12.500 rasvjetnih tijela

Mostarci će od danas putem portala www.mostargis.ba i web stranice Grada Mostara moći pratiti stanje javne rasvjete u svom gradu.

"Mostarci će od danas putem portala  www.mostargis.ba i web stranice Grada Mostara moći pratiti stanje javne rasvjete u svom gradu te će jednostavnije moći prijaviti kvar na nekom od rasvjetnih tijela", kazao je u ponedjeljak, tijekom prezentacije projekta energetska učinkovitost "Modernizacija i suvremeno upravljanje javnom rasvjetom u gradu Mostaru", direktor Zavoda za prostorno planiranje Salem Bubalo.

Naime, Grad Mostar je putem Zavoda za prostorno planiranje, pristupio izradi digitalne forme programa  javne rasvjete u Mostaru koji je urađen u GIS formatu pomoću Mapinfo programa. Programa je verificirao unos oko 12 500 rasvjetnih tijela, koliko ih ima u gradu, s točnim pozicijama georeferentnih točaka s mogućnošću unosa svih potrebnih informacija o rasvjetnom tijelu (tip nosivog stupa, visina, vrsta svjetiljke), kao i vrijeme i oblik intervencije na rasvjetnom tijelu.

"Time je Mostar dobio kompletnu bazu podataka javne rasvjete koja se nalazi u georeferentnom sustavu šeste zone u koju, inače, u svijetu spada BiH", kazao je Bubalo.

S tom bazom podataka, Grad preko svojih dispečera može veoma jednostavno upravljati s javnom rasvjetom, kao i sami građani koji će imat uvid u to kada se dogodila neke intervencija.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić napominje kako ovakvim sustavom građani mogu aktivno sudjelovati u cijelom sustavu upravljanja javnom rasvjetom na prostoru grada Mostara. Osim kvarova, sustav će pokazati i gdje nedostaju rasvjetna tijela u gradu, gdje bi ih trebalo poboljšati i sli.

Bešlić je naglasio i kako se svake godine dodaju nova rasvjetna tijela kako bi se građani osjećali što sigurnije te da grad trenutno radi i ugradnji rasvjetna tijela koja će smanjivati troškove električne energije. Inače, za električna energija za javnu rasvjetu i održavanje, Grad godišnje izdvaja dva milijuna maraka.

"Sada smo došli u situaciju da grad teško financira troškove električne energije, a određeni dijelovi grada se ponekad i isključuju noću zbog ušteda, što izaziva nezadovoljstvo građana", kazao je Bešlić, napomenuvši kako mu je želja da se poboljša javna rasvjeta u Gradu, odnosno da se sva svjetla kada padne noć uključe automatski, no to izaziva velike troškove.

Napomenuo je i kako će se na današnjoj prezentaciji pokušati doći do najboljeg rješenja o korištenju drugih izvora energije kako bi se na području grada smanjili troškovi javne rasvjete.

U drugom dijelu današnje prezentacije predstavnici renomiranih tvrtki: HeSaLight i Steg d.o.o. Mostar-Osram zastupnik za BiH, upoznali su nazočne sa najsuvremenijim metodadama i mogućnostima modernizacije javne rasvjete, te značajnim financijskim uštedama i smanjenju zagađenja okoliša koja se mogu ostvariti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti