Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mostarski obrtnici čekaju bolje dane

22.01.2021. 09:47 / Izvor: BHRT

Svega dvojica obrtnika u staroj jezgri Grada Mostara nisu privremeno ili trajno obustavili svoje obrte. Ostali čekaju povratak stranih turista i bolje dane. Pomoć države tek je djelomično ublažila muke zanatlija u gradu na Neretvi.

U starom dijelu Mostara kroz koji je prije pandemije koronavirusa godišnje prolazilo više od milion turista, kao da je život stao. Skoro godinu stranih turista s izuzetkom gostiju iz regiona – nema, promet u ugostiteljskim objektima umanjen je za više od 50 posto, a pandemija je najviše pogodila obrtnike, koji izvjesno vrijeme skoro da i ne posluju.

"Država je jako malo uložila u nas, posebno u kulturu i umjetnost. Sami znamo kako je teško. Bilo je ranije teško, a danas pogotovo", rekao je Salko Batlak, vlasnik ateljea.

"Tužno da ne može biti tužnije. Vidite i sami – pusta ulica, niko živ ne prolazi, tek poneki prolaznik… Zaista smo u ovoj godini ugroženi", istakla je Zarifa Velić, vlasnica ateljea.

Obrtnici su u protekloj godini dobili kratkotrajnu pomoć vlasti, koja se odnosila na period od marta do juna, dok su u preostalim mjesecima kako kažu, bili prepušteni sami sebi. Čini se da će tako ostati i u novoj 2021.

"Nadamo se, pošto su vakcine aktualne, da će to biti bolje i da će se povećati promet za 20 ili 30 posto", naglasio je Batlak.

"Sad od Nove godine ništa nam ne priznaju i ja lično moram plaćati dadžbine, zakupninu, porez i sve što me sljeduje, a evo vidite, ne mogu ni jednu sliku prodati", ističe Velić.

Prema službenim podacima, u Mostaru su u prošloj godini trajno zatvorena 124 obrta. Privremeno su svoje obrte obustavila 72 obrtnika, dok optimizam s druge strane budi činjenica da su se i u vremenu pandemije pojavili novi obrti u gradu.

"U zadnje vrijeme najviše se otvaraju obrti vezani za solarne panele i informatičke usluge. To je sad aktualno", rekao je Aner Kruškonja predsjednik Obrtničke komore HNK.

Među obrtima najviše su stradali oni koji su vezani za turizam. U Turističkoj zajednici Mostara zabrinuti su zbog nezainteresovanosti vladajućih struktura koje, kako nam kažu, ne žele ući u srž problema i tako sačuvati ne samo obrte, već i ovu granu privrede kao vodeću i u vremenu pandemije koronavirusa.

"Šta me je zabrinulo u posljednje vrijeme? Poticaji od raznih ministarstava sa bilo kojeg nivoa u smjeru turizma nisu išli pravim putem", naglasio je Mensud Duraković, predsjednik TZ Grada Mostara.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u septembru prošle godine usvojila je „korona-zakon“, koji se prema tvrdnjama obrtnika zasad nije pokazao efikasnim, prije svega zbog činjenice da se na njega predugo čekalo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti