Mostarski sajam: Među 800 izlagača očekuje se 27 mađarskih kompanija (Video)

04.03.2020. 08:27 / Izvor: Fena
Mostarski sajam: Među 800 izlagača očekuje se 27 mađarskih kompanija (Video)

Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru održat će se od 31. ožujka do 4. travnja.

Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, održat će se od 31. ožujka do 4. travnja, a zemlja partner je Republika Mađarska, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi.

I ove godine sajam će tradicionalno ugostiti zemlje okruženja, šire regije te izlagače iz zemalja Europske unije, a najviše izlagača dolazi iz BiH i Mađarske, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

"Republika Mađarska prisutna je na našem sajmu od samih njegovih početaka. Mogu slobodno kazati da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski", kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Proteklih godina Mostarski sajam značajno je proširio svoj konferencijski program, s naglaskom na B2B razgovore.

"Ove godine planirana je velika međunarodna B2B konferencija, koja će biti održana u organizaciji Tehnološkog parka Intera i gospodarskih komora BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore", istaknula je Bošnjak.

Zemlja partner Mađarska bit će prisutna na tisuću četvornih metara, od ukupno 30.000 četvornih metara izložbenog prostora sajma. Za sada prijavljeno je oko 800 izlagača, a među njima se očekuje 27 mađarskih kompanija, koje će se predstaviti na nacionalnom štandu iz sektora zdravstvene industrije, prehrambene, strojarske i kompjuterske tehnologije i turizma.

Iz Agencije za promociju mađarskog izvoza poručuju kako će na sajmu sudjelovati i mađarska Agencija za agrarni marketing koja će predstavit kuhinju s mađarskim specijalitetima, a organizirat će i degustaciju mađarskih vina.

"Mađarskoj je ogromna čast što će biti država partner ovogodišnjeg mostarskoga gospodarskog sajma, pogotovo jer ćemo na taj način biti nasljednici država kao što su Kina, Turska, Hrvatska i Srbija, koje spadaju među najvažnije trgovinske i ekonomske partnere BiH", kazao je veleposlanik Republike Mađarske u BiH Krisztian Posa.

On je podsjetio da su bilateralni odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima odlični što, po njegovim riječima, dokazuju i učestali sastanci dviju država, te činjenica da ne postoji ni jedno otvoreno pitanje između dvije države.

Posa je napomenuo da je Mađarska deseti najznačajniji trgovinski partner BiH i da bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste.

"Prema našim službenim statističkim podacima, vrijednost bilateralne robne razmjene između BiH i Mađarske je u 2018. godini iznosila 508 milijuna eura, što predstavlja rast od 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Tendencija rasta je nastavljena i 2019. godini", dodao je Posa.

U strukturi mađarskog izvoza prevladavaju proizvodi s velikom dodanom vrijednošću kao što su strojevi, električni aparati i vozila, a značajan dio zauzimaju i žitarice te farmaceutski proizvodi.

BiH u Mađarsku prvenstveno izvozi proizvode od aluminija i čelika, aluminijev hidroksid i obuću.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić dodao je kako postoji prostor za dodatno širenje gospodarske suradnje.

"S obzirom da između dviju država, Mađarske i BiH, nema otvorenih pitanja niti prijepora, smatram da ima još mogućnosti i prostora za gospodarsku suradnju, i to u autoindustriji, IT sektoru, poljoprivredi i turizmu", naglasio je Šantić.


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti