Mozaik pomaže mikrobiznise u Goraždu

22.12.2018. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Mozaik pomaže mikrobiznise u Goraždu

Nakon uspješne saradnje u periodu 2013. - 2018. godine na razvoju programa Omladinske banke Goražde i podržanih 33 projekta neformalnih grupa mladih.

Nakon uspješne saradnje u periodu 2013. - 2018. godine na razvoju programa Omladinske banke Goražde i podržanih 33 projekta neformalnih grupa mladih ukupne vrijednosti 97.878 KM, Fondacija Mozaik predložila je Gradu Goražde nastavak saradnje na razvoju programa Omladinska banka Goražde (uključujući podršku mikrobiznisima mladih) i podršci poduzetništvu mladih kroz Mozaik impakt inkubator društvenih biznisa.

Tim povodom jučer je u Velikoj sali Gradske uprave Goražde upriličeno  potpisivanje Memoranduma o saradnji Grada Goražde i Fondacije Mozaik za period 2019. - 2022. godine.

Govoreći o značaju pomenutog Memoranduma gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao: ''Grad Goražde ima izuzetnu saradnju sa fondacijom Mozaik i imali smo potpisan Memorandum već i ranije, gdje smo implementirali oko 97.000,00 KM za razne projekte. Drago mi je što imamo mlade koji pokazuju svoj aktivizam i to je velika stvar. Oni sa svojom idejom dođu, predlože, mi sufinansiramo i to je nešto što je posebno značajno. Mali projekti, ali velike vrijednosti i značaja. Posebno je značajno to što to mladi vide iz svog ugla i što oni kroz svoj volonterski dio i više se angažuju, ne samo oni koji su stalno aktivni, već prošire taj broj volontera, tako da smo veliki broj projekata implementirali prethodnih godina. Ovaj današnji Memorandum smo potpisali na 4 godine i imaće maksimalnu podršku svi ovi  projekti koji su ovdje navedeni.''

Novina je što će kroz program Omladinske banke biti finansirani projekti mikrobiznisa mladih ističe Arijela Ramić iz fondacije Mozaik, te dodaje: ''Danas smo sa Gradom Goražde potpisali novi četverogodišnji Memorandum o nastavku rada Omladinske banke Goražde. To je jedan program koji omogućava mladim ljudima svake godine da svoje neke ideje pretvore u djela i naravno mi smo tu od 2013. godine, imamo realizovanih 33 projekta, tako da njihova vrijednost iznosi blizu 100.000,00 KM, znači tačnije 97.000, 00 KM, gdje mladi zaista rade puno, angažuju se kako volonterski tako što i oni u svojoj zajednici uspjevaju pronaći dodatna sredstva za relizaciju raznih ideja, razna takmičenja, infrastrukturu, tako da svake godine imamo jedno osvježenje kada su u pitanju projekti iz Goražda. Od naredne godine, ovim novim Memorandumom čija je vrijednost 85.000,00 KM se uključuje i obezbjeđivanje sredstava za mikrobiznise, tako da mladi od 18-35 godina koji imaju neku ideju ili hobi i žele da pokušaju obrt ili neko komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, mogu očekivati da će sredstva za njih biti i u okviru programa Omladinske banke.''

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti