Može li otvaranje aerodroma pomoći Baščaršiji?

27.05.2020. 07:39 / Izvor: Federalna.ba
Može li otvaranje aerodroma pomoći Baščaršiji?

Juli ili august mogli bi se pokazati kao spasonosni mjeseci za ovaj sektor. Mirza Goro nije optmist.

Sarajevski aerodrom 1. juna otvara se za komercijalne letove. Izostankom turista značajno su pogođene mali obrtnici na Baščaršiji, turističkoj žili kucavici, Sarajeva. Suvenirnice su najviše oslonjene upravo na turiste.

Mirza Goro je kazandžija. Tokom pandemije njegova radnja je bila zatvorena. Živi od turista. Nedavno je otvorio radnju, ali turista nema, a time ni profita. Goro je, kao i većina zanatlija, pomoć dobio od Općine Stari Grad, koja im je omogućila da za mart, april i maj plaćaju pola zakupnine za radnje.

Naredni mjeseci su neizvjesni. Pomoć je potrebna, rješenja postoje. Jedan od njih je podsticaj za kupovinu repromaterijala. Prošle godine turistički sektor u BiH zaradio je skoro milijardu maraka. Podaci za ovu godinu su katastrofalni. 65 posto rezervacija je otkazano u martu, a čak 99 posto u aprilu mjesecu ove godine. Hitno je potrebna izrada strategije, ali i brze reakcije turističkog sektora. Predsjednica Turističke zajednice KS-a Azra Džigal smatra kako je došlo vrijeme kada se moramo upoznati s ljepotama BiH.

Juli ili august mogli bi se pokazati kao spasonosni mjeseci za ovaj sektor. Mirza Goro nije optmist.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti