Mrvica jedina bh. kompanija na prestižnom njemačkom sajmu IBA 2018

15.09.2018. 08:56 / Izvor: Akta.ba
Mrvica jedina bh. kompanija na prestižnom njemačkom sajmu IBA 2018

Iz kompanije kažu kako su od 3441 macarona napravili zid koji oslikava mustru bosanskog ćilima.

Bh. Mrvica Cafe & Bakery jedina je firma iz BiH koja ovih dana učestvuje kao izlagač na najvećem sajmu pekarstva na svijetu IBA 2018. Ovaj sajam se održava svake tri godine u Minhenu ove godine se održava u periodu od 15. do 20. septembra, a prisutno je oko 1.300 izlagača iz cijelog svijeta, od Kanade do Novog Zelanda.

Organizator sajma očekuje više od 100.000 posjetilaca i poslovnih ljudi iz ove industrije. Sajam se održava svake tri godine, a mogućnost sudjelovanja imaju samo one kompanije koje ispunjavaju stroge standarde porijekla, proizvodnje namirnica, poput posjedovanja HACCP sistema i certifikata o osiguranju kvaliteta.

Osim široke ponude pekarskih i slastičarskih proizvoda, Mrvica predstavlja i svoj najpopularniji proizvod, kolačiće 'macaron'. Centralnim dijelom štanda dominira zid napravljen upravo od 3441 macarona, koji predstavlja bosanski ćilim.

"Nakon tri i po godine postojanja uspjeli smo se pozicionirati među najbolje i u Minhenu pokazati da su Mrvica proizvodi kvalitetom na svjetskom nivou", kazali su iz ove kompanije na svom Facebook profile.

Kako kažu prilika je to da osim svoje klasične ponude Mrvica svijetu predstavi i tradicionalne bosanske poslastice, ali u modernoj reinterpretaciji.

Iako je tek prvi dan sajma, interes za štand je velik. Mnogi sastanci i potencijalni poslovi unaprijed su dogovoreni sa svjetskim firmama iz pekarske i slastičarske industrije, u cilju izvoza i plasmana proizvoda.

Veliki interes kompanija ne čudi zbog certifikata za osiguranje kvalitete i HACCP, praćenja trendova u namirnicama i sirovinama za proizvodnju, stručni saradnici educirani u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji, što sve skupa garantuje veliku mogućnost da će se u Minhenu sklopiti veliki poslovi.

Jasno je da učešće na sajmu nije samo formalno predstavljanje, već svi pokazatelji govore o tome da je ovo prvi korak u izvozu domaćih proizvoda vrhunskog kvaliteta u svijet.

Ono što je potencijalne partnere Mrvice i zahtjevnog međunarodnog tržišta najviše zainteresovalo su rastući trendovi u svijetu, a to su kontrolirano porijeklo sirovina, sigurnosni i standardi kvalitete, manufaktura za razliku od masovne proizvodnje, te vlastita organska proizvodnja.

Samo pojavljivanje na sajmu smatra se velikim uspjehom, ne samo za firmu Mrvica Cafe & Bakery, koja učestvuje, nego i za državu, njenu promociju, mogućnost izvoza i otvaranje novih tržišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti