Vijesti

m:tel pokrenuo tržišnu utakmicu

11.10.2007. 09:44 / Izvor: Oslobođenje

Konkurencija na tržištu telekomunikacija počela se zaoštravati. Dolazak Telekoma Srbije i agresivna marketinška kampanja m:tela ponukala je druga dva telekoma u našoj zemlji da snižavaju cijene i nude nove usluge. U posljednjih nekoliko mjeseci korisnici mobilne telefonije zapljusnuti su paketima novih usluga, a ugovori sa korisnicima potpisuju se čak i na kućnim vratima.

"Samo u posljednjih dvadeset dana proveli smo četiri-pet novih akcija", kazala je Oslobođenju Nađa Lutvikadić iz Odjela za odnose s javnošću BH Telecoma. Ona je potvrdila da je konkurencija, posebno zbog uticaja m:tela, ojačala, a BH Telecom će nastojati da zadrži vodeću poziciju na tržištu.

I Stipe Prlić, direktor HT Eroneta, potvrđuje da se telekom-operatori sve više nadmeću u pridobijanju korisnika. S tim u vezi dodaje da je i HT Eronet uveo nove usluge i snizio pojedine cijene. Dodaje da je postojanje tri dominantna telekom-operatora za malu zemlju kakva je BiH dobro za tržišnu utakmicu.

U alternativnom operatoru fiksne telefonije T3, jednom od 12 koji imaju dozvolu za fiksne javne telefonske usluge, navode kako se liberalizacija osjeća i u ovom tržišnom segmentu.

"Samo postojanje alternativnih operatora natjeralo je dominantne telekome da počnu snižavati cijene. Tako je BH Telecom nedavno snizio cijenu pretplate za fiksnu telefoniju, a snižava i cijene razgovora", rekao nam je Elvedin Grabovica, direktor operatora T3.

"Alternativni operatori samo pružaju usluge međunarodnih razgovora, tzv. long distance. Dok se ne omoguće pozivi prema svim mrežama i razdaljinama, a korisnicima pruži mogućnost izbora operatora fiksne telefonije, kako je to u Hrvatskoj, mi nećemo ozbiljnije ući u tržišnu utakmicu", rekao je Grabovica.

U Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), međutim, tvrde da se pozitivniji rezultati ulaska novih operatora ne vide zbog njihove nespremnosti da pružaju usluge.

"Kada je riječ o novim operatorima, nisu samo krajnji korisnici nezadovoljni. Ni mi nismo zadovoljni pomacima u liberalizaciji fiksne telefonije", navode u RAK-u.

Naime, većina novih operatora se fokusira na uvođenje povoljnijeg saobraćaja iz inostranstva, a malo njih se usmjerilo na pružanje usluga za korisnike unutar BiH.

Međutim, u RAK-u kažu da oni ne mogu diktirati tuđe poslovne planove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti