Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mujagić: GRAS ponovno pokretanje saobraćaja spremno dočekao

14.06.2020. 08:26 / Izvor: Fena

Putnici u vozilima javnog gradskog saobraćaja prilično su se, kao i stanovništvo generalno, opustili i ne poštuju u potpunosti mjere propisane radi zaštite zdravlja u periodu kad pandemija virusa korona još nije okončana.

Šef autobuskog saobraćaja preduzeća "GRAS" Senad Mujagić, izjavio je da se u nekim od vozila javnog gradskog saobraćaja narušava fizička distanca te, s tim u vezi, najavljuje pojačan nadzor poštivanja mjera zaštite u vozilima, prenosi Fena.

Upitan za higijensku ispravnost vozila GRAS-a Mujagić ističe da je dezinfekcija svakodnevna.

Po dolasku vozila u garažu vrši se čišćenje odnosno dezinfekcija.

Kad vozilo naredno jutro izlazi na liniju postupak se ponavlja.

Dezinfekcija se vrši i na polaznim i završnim terminalima.

"U tu svrhu kupljene su električne prskalice, za dezinfekciju unutrašnjosti vozila.", kazao je.

Kako precizira, vozači GRAS-a obavezni su u vozilu nositi zaštitne maske i vizire.

Naglašava da reagiraju na svaku primjedbu o nepoštivanju propisanih epidemioloških mjera.

U autobusima su ugrađena zaštitne stakla.

Za mjesta vozača postavljaju se zaštitna stakla i vrata i na tramvajima, gdje to nije odranije već fabrički postavljeno.

Uslijed mjera propisanih zbog pandemije virusa korona, javni gradski saobraćaj u Kantonu Sarajevo bio je obustavljen oko dva mjeseca.

Ponovno uspostavljanje u preduzeću "GRAS" spremno su, kažu, dočekali.

 

 

Kako Mujagić podsjeća, vrijeme dok javni gradski prijevoz nije radio, djelatnici GRAS-a iskoristili su za popravku, čišćenje i dezinfekciju vozila.

Iskorišteno je to i za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, radi zaštite od virusa korona.

"Djelatnici koji su bili angažirani na pripremi uspostavljanja i normalizaciji saobraćaja ispoštovali su mjere (obavezna dezinfekcija, zaštitna oprema, fizička distanca) kriznog štaba, koji je bio formiran unutar našeg preduzeća. Niko od djelatnika GRAS-a nije zaražen, nije pozitivan na virus korona.", kazao je.

Kako naglašava, vozila GRAS-a korištena su u doba korone za prijevoz djelatnika u zdravstvu i sigurnosnih službi.

Za vozače GRAS-a posebno rizična bila je, kaže, angažiranost na prijevozu bh. građana koji su doputovali na sarajevski aerodrom iz inozemstva, do studentskog doma na Bjelavama (gdje je tada bio karantin).

"Bio je to rizičan zadatak jer se nije znalo da li je neko od njih zaražen virusom korona. Poduzete su mjere zaštite i bilo je sve uredu. Bila je obavezna dezinfekcija, djelatnici su nosili zaštitnu opremu i poštivali fizičku distancu, a vozila nisu korištena nekoliko dana nakon tih vožnji.", naglasio je.

Određene mjere poduzimane su u GRAS-u i u periodu prije proglašenja stanja nesreće zbog pandemije virusa korona.

Unutar preduzeća djelovao je krizni štab, koji je poduzimao mjere zaštite djelatnika, voznog osoblja i korisnika usluga.

Javni gradski prijevoz u Kantonu Sarajevo ponovno je uspostavljen 15. maja.

Iz GRAS-a apeliraju na putnike da u vozilima javnog gradskog prijevoza nose zaštitne maske i rukavice te drže odstojanje, prvenstveno zarad svog i zdravlja bližnjih.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti