MUP KS nabavlja helikopter i uspostavlja helikoptersku jedinicu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

MUP KS nabavlja helikopter i uspostavlja helikoptersku jedinicu

06.08.2019. 12:56 / Izvor: Akta.ba

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica će u četvrtak, na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, prezentirati plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti kako za operativne poslove MUP-a KS, tako i za civilne potrebe.

Osim nabavke helikoptera, MUP KS će uspostaviti i helikoptersku jedinicu koju će činiti dvije posade odnosno osam osoba.

"Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove MUP-a KS služiti i za civilne potrebe odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice", kazao je Katica.

U saopćenju MUP-a KS se navodi da je nabavka helikoptera jedna od mjera iz programa kojeg su potpisale šest političkih partija koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo.

"Svi članovi aktuelne Vlade KS se trude da sve što nije ranije, a trebalo je biti odavno osigurano našim građanima, imamo u budućnosti", kazao je Katica, saopćeno je iz MUP-a KS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti