Mušić: Nastaviti reforme s ciljem evropske integracije BiH

23.02.2018. 14:03 / Izvor: Fena
Mušić: Nastaviti reforme s ciljem evropske integracije BiH

"Evropa i evropski put su cilj BiH", naveo je Mušić.

Predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić ukazao je danas da je za evropski put BiH neophodno nastaviti sa provođenjem reformi u ključnim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava i pravosuđe, koje mora biti nezavisno i efikasno.

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala mora dati stvarne rezultate", naveo je on.

Na konferenciji u Banjoj Luci o temi "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija", Mušić je kazao da je regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana prepoznata kao jedan od vanjsko-političkih prioriteta BiH na jačanju bilateralnih odnosa i ekonomskog razvoja država regiona.

"Pozdravljam sve evropske procese, koji imaju za cilj pridruživanje naše zemlje EU, što ukazuje i nedavno usvojena strategija Evropskog parlamenta za zapadni Balkan, a koja je uveliko potvrdila evropsku budućnost regiona", rekao je.

Napredovanje na evropskom putu, kazao je Mušić, zavisi od sposobnosti ovih zemalja da ispune postavljene uslove, među kojima je i reforma javne uprave, ekonomske reforme, a posebno je neophodno prevazilaženje tereta prošlosti i spornih pitanja kako bi se došlo do pomirenja i unapređenja odnosa u regionu.

Predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić je ukazao i da je taj parlament usvojio niz reformskih zakona, budući da je veliki dio obaveza na evropskom putu na entitetima.

"Evropa i evropski put su cilj BiH", naveo je Mušić.

I predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a Branislav Borenović je kazao da je važno što su sve parlamentarne stranke formalno za eurointegracije.

Smatra da u BiH u evroprske integracije treba ići snažno i uz saradnju sa zemljama regiona, iako na tom putu postoje brojni izazovi.

Istakao je i da je važno napraviti plan integracija BiH u EU te podsjetio da je u Narodnoj skupštini razmatrano nekoliko stotina zakona koji su usklađivani s evropskim zakonodavstvom, te da je važna puna implementacija mehanizma koordinacije na evropskom putu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti