Vijesti

Muzejsko turistički kompleks "Šarganska osmica" izuzetno zadovoljan ovogodišnjom sezonom: "Ćiro" prevezao 70 hiljada turista

05.11.2009. 09:13 / Izvor: Glas Srpske

Na obnovljenoj uskotračnoj pruzi "Šarganska osmica" od Šargan-Vitasa do Mokre Gore i završenog dijela do Dobruna u Republici Srpskoj popularna "ćirina" kompozicija prevezla je od aprila do ovih dana oko 70.000 turista.

Tako je potvrđen prošlogodišnji rekord na ovoj pružnoj relaciji.

"S obzirom na ekonomsku krizu Muzejsko turistički kompleks "Šarganska osmica" izuzetno je zadovoljan ovogodišnjom sezonom. Posebno nam je drago što još nije smanjeno interesovanje za vožnju vozom koju vuče lokomotiva parnjača a po potrebi i dizelka", rekla je portparol "Osmice" Aleksandra Stamenić.

Ona ističe da je sve više ljubitelja uskotračnih pruga iz Njemačke, Francuske, Engleske pa i Japana koji žele da se provozaju starim vozom.

"Imali smo nekoliko grupa turista koji su plaćali vožnje vozom do Dobruna gdje su posjećivali manastir iz 13. vijeka. Poslije toga smo ih vodili u Višegrad gdje je obavezna turistička destinacija ćuprija na Drini, Višegradska banja i stara zgrada željezničke stanice izgrađena 1906. godine", kaže Stamenićeva.

Sljedeće godine Željeznice Republike Srpske uz pomoć opštine Višegrad završiće i preostali dio pruge u dužini od oko dva kilometra sa propratnom infrastrukturom. To će omogućiti svim ljubiteljima uskotračnih pruga da se od Šargana do Višegrada voze "ćirom" punih 50 kilometara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti