Muzur: Općinske službe privatizovane, tenderi namješteni, urbanističke dozvole nezakonite...

16.04.2021. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Muzur: Općinske službe privatizovane, tenderi namješteni, urbanističke dozvole nezakonite...

Nermin Muzur održao press konferenciju povodom 100 dana mandata.

Povodom 100 dana mandata, Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža predstavio je zatečeno stanje pri preuzimanju funkcije, ali i planirane te projekte i aktivnosti koje su u toku. 

Muzur ističe da plan koji su prezentirali u predizbornoj kampanji u velikoj mjeri implementiran kroz Budžet za 2021. godinu.

Govoreći o zatečenom stanju u ovoj Općini, načelnik kaže da su uočene brojne nepravilnosti, od zapošljavanja, javnih tendera, poziva, izdavanja građevinskih rješenja i urbanističkih dozvola, i tako dalje. 

Općinska inspekcija je problematizirala i Službi za prostorno uređenje dostavila spisak od 109 problemaričnih rješenja za građenje ili urbanističkih dozvola koje su imale razlog za ništavnost. Rekao je da se pristupilo rješavanju tih slučajeva, pa je ostalo da se samo još 10-ak spornih. Istakao je i da općinska imovina nije evidentirana u poslovnim knjigama. 

" Zatekli smo deficit budžeta u iznosu od 6.128.543 KM. Budžet nije izvršavan pravilno. Zatekli smo i 4.846.247 KM nenaplaćenih potraživanja. Čak  33 ili 34 zaposlenika s mjesta namještenika, bez provođenja procedura, promovirana u državne službenike, neki čak i u šefove služba. Nije izvršena revizija poslovanja, uposlenici Općine 4 godine nisu ocijenjeni. Sredstva za boračka udruženja i druga udruženja su, kroz razne aktivnosti, završavali na privatnim računima općinskih vijećnika. Jedna od interesantnijih nabavki bila je 145 Microsoft licenci u vrijednosti od 47.000 KM koje nikada nisu aktivirane, nisu upotrijebljene. Dakle, budžetski novac je dodijeljivan bez ikakvih kriterija i javnih poziva", rekao je Muzur. 

Dodaje da su pojedine općinske službe, a koje su dodjeljivale najveći dio sredstava, bile privatizirane.

"Oni koji su davali prijedloge o tome koliko će ko dobiti novca, zapravo su bili i krajnji korisnici tih sredstava", tvrdi Muzur.

Među problemima naveo je i 150 pasivnih zakupaca javnih površina. Osvrnuo se na izvođenje javnih radova.

" Samo tri firme su izvodile javne radove u iznosu 50 % od ukupnih investicija. Znam da je bilo dosta priče da će mojim dolaskom biti poništene sve dozvole, ugovori, i tako dalje. Ali, ja sam bio otvoren za razgovor s privrednicima i investitorima, održali smo brojne sastanke, obišli smo pogone firmi, i tako dalje. Sastanak nikad nisu tražili mešetari, odnosno posrednici koji su po kafanama obaviještavali kome je dodijeljena dozvola", naglašava Muzur. 

Na upit da li će iko odgovarati za sve zatečene nepravilnosti, Muzur kaže da su ostvarili saradnju s Uredom za borbu protiv korupcije KS, te da će u saradnji s USAID-om finansirati reviziju poslovanja, nakon koje će mnoge stvari biti jasnije. 

Muzur je govorio i o ciljevima koje namjerava ostvariti tokom mandata. Oni su sažeti u dodument Plan za Ilidžu 2020.-2024. U tok dokumentu naglasak je stavljen na ekonomiju, poslovne inkubatore, reformu javne uprave, poslovne zone, bolji javni prijvoz, nove parkinge, sigurniju i čistiju Ilidžu…Spomenuo je uređenje major korita, Rimskog mosta, utopljavanje zgrada, javna rasvjeta, radove na sekundarnoj vodovodnoj mreži po mjesnim zajednicima, koja je dugogodišnji problem ove općine. Zatim uređenje dječijih igrališta, rekonstrukciju obdaništa, cestogradnju...

Dodaje i da bi uskoro trebala početi gradnja pruge Ilidža-Hrasnica

Među konkretnim projektima, navedena je izgradnju osnovne škole na Stupu, žičara Hrasnica-Igman, izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica...

"Velike napore ulažemo i na dobrom smo putu da konačno krenemo u realizaciju najvećeg investicijskog projekta o kojem se priča posljednjih 50 godina", kazao je govoreći o gradnji pruge.

Ovo je, inače, prva press konferencija koju je novoizabrani načelnik Nermin Muzur održao od stupanja na funkciju. 

 
100 DANA MANDATA - OPĆINSKI NAČELNIK NERMIN MUZUR

100 DANA MANDATA - OPĆINSKI NAČELNIK NERMIN MUZUR

Posted by Nermin Muzur on Friday, April 16, 2021

B.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti