Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

MVP BiH u projektu izgradnje kapaciteta proaktivne javne transparentnosti

20.05.2020. 17:43 / Izvor: Akta.ba

Predstavnici Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave i Agencije za statistiku BiH, Mubera Begić i Alen Mrgud, su u Ministarstvu inostranih poslova BiH održali prvu radionicu iz projekta kolegijalne pomoći (peer-to-peer) mjera izgradnje kapaciteta proaktivne transparentnosti.

U radionici su učestvovali članovi Redakcije za internetsku stranicu MIP BiH, pomoćnici ministrice, te predstavnici Kabineta ministrice.

Na početku radionice, putem video veze, prisutnima se obratio i Elvis Mujanović, predstavnik njemačkog Udruženja za međunarodnu saradnju (GIZ) koja pomaže Savjetu ministara BiH u realizaciji procesa primjeni Sandarda proaktivne transparentnosti.

Aktivnost je organizovana sa ciljem izgradnje kapaciteta MIP BiH u oblasti proaktivne transparentnosti, reorganizacije i transformacije internetske stranice ministarstva, te izrade portala MIP BiH koji će integrisati i internetske portrale naših diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Nakon prezentacije standarda, razgovarano je modalitetima uključivanja tih standarada u portal MIP BiH, te osnovnim problemima sa kojima su se susrele ove dvije institucije u procesu postizanja punog nivoa primjene svih 38 standarada transparentnosti u svojim institucijama.

Konstatovano je da je potrebno konstatovati trenutno stanje, kako bi sve organizacione jedinice preuzele obavezu izradu formata i prijedloga objavljivanja standarada proaktivne transparentnosti iz svojih oblasti rada.

Konačni cilj je postizanje punog nivoa primjene standarda koji podrazumjevaju omogućavanje direktnog uvida javnosti u, između ostalog, finansijske informacije MIP BiH kao što su pitanja budžeta, javnih nabavki, primanja zaposlenih, ali i niza drugih informacija od javnog značaja.

Time bi se širokoj javnosti, medijima, privrednim organizacijama, kao i udruženjima građana i nevladinim organizacijama omogućilo da direktno imaju pristup informacijama koje su od interesa za njihov rad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti