Na 15. Međunarodnom sajmu privrede Tešanj 2019. 300 izlagača iz deset zemalja

06.06.2019. 15:04 / Izvor: zosradio.ba
Na 15. Međunarodnom sajmu privrede Tešanj 2019. 300 izlagača iz deset zemalja

Danas je u povodu nadolazećeg 15. Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2019. održana press konferencija.

Danas je u povodu nadolazećeg 15. Međunarodnog sajma privrede Tešanj 2019. održana press konferencija na kojoj su izneseni detalji vezani uz ovaj tradicionalni Sajam.

U samom uvodu konferencije organizatori su kazali da će od 13.-16.06.2019.godine na lokalitetu Kraševo DC – Carina, biti održan Sajam na prostoru koji obuhvata više od 18.000 m2, 6.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 12.000 m2 otvorenog izložbenog prostora. Izlagački kapaciteti su već prije 15 dana u potpunosti popunjeni prema riječima predsjednik UP ''Biznis centar'' Jelah Tešanj Senada Brke koji je između ostalog kazao: 

''Država pokrovitelj sajma je Republika S.Makedonija, generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, partneri Sajma su Vlada FBiH i Vlada ZDK, Općina Tešanj i Privredna/Gospodarska komora FBiH. U odnosu na prošlogodišnji Sajam, mi smo na određenom lokalitetu napravili određene preraspodjele, uveli nove dobavljače sajamske opreme, podigli nivo, kvalitet i površinu Sajma. Postavljena je nova bazna stanica sa 4G mrežom BH telekoma i mi se ovom prilikom zahvaljujemo. Što se tiče izlagača oni nam dolaze iz Holandije, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH.''

Kako je istaknuto od strane organizatora centralna tema ovogodišnjeg sajma je regionalna privredna saradnja.

''Na sajmu se očekuje prisustvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, diplomatskog kora, međunarodnih i domaćih organizacija, privrede kao i stanovništva, Ono što posebno želim istaći je dolazak brojne delegacije iz Crne Gore sa preko 30 predstavnika'', kazao je za ZOS radio Senad Brka. 

Sadržajan popratni program – panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanci – će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

''BiH i Republika Sjeverna Makedonija imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose u svim oblastima i na svim nivoima. Zato mi smatramo da fokus saradnje naših zemalja mora biti prije svega na ekonomiji i poboljšanju direktne saradnje između privrednih subjekata, poboljšanju infrastrukturne povezanosti i saradnje u oblasti turizma, Mi kao zemlja partner pružamo ogromnu podršku, za uspješnu organizaciju predstojećeg sajma'', kazao je Ekrem Ebibi, Ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH

Organizatori su sopćili i da će, odmah poslije svečane ceremonije otvorenja i obilaska sajma, biti održan panel na temu "Regionalna privredna saradnja" na kojem će učestvovati Denis Zvizdić predsjedavajući VM, Rasim Ljajić ministar trgovine Srbije, Svetlana Cenić, regionalna nevladina organizacija Biznis Plus, te predstavnici Vlade Makedonije i CG. 

''Izražavamo posebno zadovoljstvo, što smo uspjeli održati kontinuitet organizacije Sajma i na izvjestan način uz Sajam i sve druge aktivnosti, poslovne zajednice i lokalne samouprave, potvrditi opredijeljenost ovog prostora, ovih ljudi, ovih poslovnih subjekata da gradimo povoljno poslovno okruženje i da to gradimo zajedno sa drugima'', kazo je Općinski načelnik Suad Huskić. 

U sklopu sajma bit će održana i skupština Privredne/Gospodarske komore FBiH, te konferencija na temu "Konkurentnosti do kvaliteta - budućnost BH ekonomije", kao i niz B2B susreta, te Skupština PK F BIH.

Također, nakon svečanog otvorenja Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit će uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja Biznis centar.

"Tešanj je generalno prostor jasnih nedvosmislenih poruka. Tešanj nije prostor pravljenja zidova, Tešanj je prostor pravljenja mostova. Mostovi koje mi pravimo i gradimo su mostovi koji traju. Privredni mostovi su nešto što je uvijek spajalo ove prostore sa ostalim", poručio je Izudin Ahmetlić, direktor kompanije Hifa-Oil. 

Udruženju je 22. maja uručen i ISO 9001-2015 standard te kao takvo, prva je nevladina organizacija koja je nosilac ovog ISO standarda.

Svakako treba istaknuti da je na prvom Sajmu u Tešnju bilo oko 20 izlagača, dok će na ovogodišnjem se predstaviti njih 300, što dodatno potvrđuje činjenicu da Sajam privrede u Tešnju postaje prepoznatljiv događaj u širem regionu. 

Posljednjeg dana planirano je druženje izlagača i gostiju na platou gdje će ih zabavljati Halid Bešlić, koncert koji su kao poklon gradu omogućili Općina Tešanj i Udruženje privrednika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti