Na 900 hektara zemljišta u Odžaku rastu mnogobrojne sjemenske kulture

13.01.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Na 900 hektara zemljišta u Odžaku rastu mnogobrojne sjemenske kulture

Poljoprivrednik Odžak postoji od 2010. godine i od tada do danas raste iz godine u godinu.

Poljoprivrednik Odžak dio je jedne velike grupacije koja se bavi poljoprivredom. Grupaciju u Bosni i Hercegovini čini sedam firmi koje u našoj zemlji obrađuju ukupno pet hiljada hektara zemljišta.

"Imamo 36 tisuća tona silosa i skladišnih kapaciteta i veliku farmu tovne junadi u Derventi. Kad govorim konkrento o Poljoprivredniku Odžak, obrađujemo 900 hektara zemljišta u Odžaku. Fokusirani smo na sjemensku proizvodnju (pšenica, ječam, soja, kukuruz) to je jedna od strateških opredjeljenja zašto sjeme jer je ta proizvodnja u BiH potpuno uggašena i mi smo u tome prepoznali svoju priliku. Dokaz da smo na ispravnom putu jesu i proljetna dešavanja vezana za covid kada su ljudi uplašeni da neće imati čime zasijati svoje površine i kada su bile zatvorene granice, naša skladišta sjemena kukuruza i soje ispražnjena do zadnjeg kilograma. Tako da što se tiče sjemenske proizvodnje ona je naše trajno opredjeljenje i sami je želimo podizati na viši nivo", kazao je Drago Kisić, direktor firme Poljoprivrednik d.o.o. Odžak. 

Poljoprivrednik Odžak postoji od 2010. godine i od tada do danas raste iz godine u godinu. Osim sjemenske proizvodnje, bave se i rasadničarstvom.

"Nalazimo se na matičnom rasadu lijeske. Iza mene se nalazi 6,5 tisuća matičnih stabala koja godišnje daju od 80 do 100 tisuća sadnica lijeske. To je nešto što je perspektiva za BiH, što želimo razvijati i dalje, želimo poboljšati plasman sadnica, želimo ljude educirati da je to nešto što je sigurno i perspektivno", istakao je Drago Kisić, direktor firme Poljoprivrednik d.o.o. Odžak. 

Kako bi uspjeli u svom cilju pomoć su potražili kod Razvojne banke Federacije BiH gdje su prepoznali novouspostavljene jako povoljne kreditne linije.

"Mi iz godine u godinu narastamo sve više i u površinama i opremi. Želja nam je pribaviti novu tehnologiju dorade sjemena. Investicija je vrijedna oko pola miliona maraka. Budući da obrađujemo 900 hektara zemljišta osjećamo i potrebu za stajnjakom, jer želimo razvijati farmu do 200 tisuće junadi u Odžaku, a zajedno sa farmom i stajnjakom ćemo poboljšati kvalitet zemljišta ali i razvijat ćemo bioplinsko postrojenje jer to ide jedno uz drugo. Sve su to duguročne velike investicije i mi u Razvojnoj banci prepoznajemo nekoga ko bi nas mogao propratiit u tom dijelu", dodao je Drago Kisić, direktor firme Poljoprivrednik d.o.o. Odžak. 

"Mi smo početkom godine redizajnirali sve kreditne linije, a poseban fokus i pažnju stavili smo na poljoprivredu i tu smo uveli kreditnu liniju sa 2,5 posto sa fiksnom kamatnom stopom sa rokom otplate do15 godine i sa grejsom do 36 mjeseci. Poljoprivrednik Odžak prepoznaje prostor i potencijal za budući razvoj. I evo zbog toga smo direktno na imanju, imamo šta vidjeti…iza nas su nasadi lješnjaka, kukuruza… Ovo je jedna fina porodična priča koja zaslužuje pažnju javnosti ali i podršku Banke", kazao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti