Na Bidenovoj inauguraciji pit će se vino s Pelješca

09.01.2021. 10:23 / Izvor: Agencije
Na Bidenovoj inauguraciji pit će se vino s Pelješca

U Washingtonu će se vino proizvedeno u Dalmaciji točiti na svečanosti ustoličenja novog predsjednika.

U Washingtonu će se vino proizvedeno u Dalmaciji točiti na svečanosti ustoličenja novog predsjednika. 

Ako sve bude išlo po planu, novi američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris položit će 20. januara zakletvu ispred zgrade američkog Kongresa. Zbog pandemije koronavirusa ceremonija će ove godine biti mnogo skromnija i manja nego inače, ali ipak je planiraju proslaviti. 

Kako prenosi web portal Dubrovniknet.hr, gosti na inauguraciji pit će vino naših susjeda. Konkretno na Pelješcu, dalmatinskom poluotoku, gdje se proizvode neka od najcjenjenijih hrvatskih crvenih vina. 

Na predsjedničkoj inauguraciji natočit će vino iz vinograda koje je na Pelješcu zasadio Robert H. Benmosche, bivši prvi suprug osiguravajuće grupe AIG i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. 

Benmosche se sredinom devedesetih zaljubio u Dalmaciju i njena vina, imao je kuću na dubrovačkom poluotoku Lapad, a 2006. zasadio je vinograde na Pelješcu - vinogradu sorte zinfandel u blizini Vignja, a na najcjenjenijem pelješkom mjestu Dingaču, raste Plavac mali. Na svečanosti će gostima biti ponuđena oba vina, javlja Dubrovniknet.hr. 

Benmosche je umro 2015. godine, a podrum nastavlja raditi pod vodstvom vinara Marija Mrgudića, koji od samog početka čuva vina Benmoschea. I kako se pokazalo, Benmoschova veza s Bijelom kućom još uvijek živi, ​​gdje će nazdraviti njegovom kapljicom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti