Vijesti

Na Boračkom jezeru otvoren Centar za ribarstvo «Neretva» u čiju je gradnju uloženo 1.500.000 KM

01.10.2009. 10:29 / Izvor: Fena

Na Boračkom jezeru jučer je, na upotrebu svečano predat dio Centra za ribarstvo «Neretva», kojeg su otvorili ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva Mirsad Kurtović i načelnik općine Konjic Emir Bubalo.

U posljednje tri godine, tj. u prvu fazu izgradnje ovoga Centra uloženo je 1.500.000 KM, a novac su obezbijedile vlade Turske, Norveške i Općina Konjic, dok stručnu pomoć osigurava Poljoprivredno - prehrameni fakultet iz Sarajeva.

Centar za ribarstvo počeo se graditi prije tri godine, a u prvom ciklusu, tj. do sada su završene laboratorije i mrijestilište za potočnu i mekousnu pastrmku, endemne vrste ribe koje žive u gornjem toku Neretve.

Osim očuvanja i zaštite endemnih vrsta riba u Bosni i Hercegovini, uzgoja ribe i proizvodnje mlađi, Centar će služiti i za edukaciju studenata i drugih zainteresovanih.

foto: Općina Konjic

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti