Na deponiji Uborak intervenisala i policija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na deponiji Uborak intervenisala i policija

11.06.2019. 08:12 / Izvor: Vijesti

Oko stotinu mještana naselja Kuti-Livač i Vrapčići od juče dežura ispred kapije deponije Uborak. Oni zasad brane ulazak teretnih vozila sa otpadom u krug deponije.

Juče je zbog toga intervenisala policija. Pripadnici PU Mostar Sjever zahtijevali su od građana da dozvole ulazak teretnjacima u krug deponije, što su oni odbili.

Policajci su zbog toga protiv svih prisutnih napisali prekršajne naloge. Kažu nam da su spremni platiti kaznu, ali i da bez obzira na sve neće dozvoliti ulazak teretnih vozila sa otpadom u krug deponije.

Podsjetimo, više stotina građana Mostara okupilo se juče ispred deponije Uborak u znak protesta zbog lošeg odnosa vladajućih struktura prema ovoj deponija i načina na koji se postupa sa otpadom.

Okupljeni su jasno poručili da zahtijevaju da se hitno stane sa odlaganjem otpada na deponiju, da se dosadašnji otpad i način deponiranja detaljno analiziraju, da se kazne odgovorni ukoliko nije rađeno u skladu sa zakonima, te da se na koncu deponija i zatvori. Najavili su proteste sve dok im nadležni ne daju odgovore na pitanja i rokove do kojih će riješiti njihove probleme.

Stanovnik Bijelog Polja Zdravko Sesar požalio se na zagađenu vodu za koju tvrdi da je kancerogena, što su mu kaže potvrdili i ljekari koji se bolje razumiju u tu problematiku. Pozvao je nadležne da deponiju zatvore, jer je to jedino rješenje.

Njegov komšija Bećir Demirović sagradio je kuću u blizini Uborka nakon rata, ali se kaže, istinski prevario. Danas u svojoj kući nema potrebni mir.

"Ovo je katastrofa! Sa ovim se mora prestati, ne zbog nas starih koji smo se naživjeli, već zbog naše djece i mladih. Oni su izloženi raznim otrovima svakog dana i u velikoj su opasnosti od raznih bolesti. Sumnjamo da se sa otpadom ne radi kako nalažu propisi. Ovdje u četiri ujutro možete čuti mašine kako rade. A radno vrijeme je od sedam. Pretpostavljamo da rade nešto što nije dozvoljeno", rekao je.

Osvrnuo se i na problem sa voćem.

"Nekad smo ovdje imali velike voćnjake. Rađale su trešnje... Danas je sve crno. Ovdje više ništa ne uspijeva", dodao je.

Povodom problema Uborka, juče je u Gradskoj vijećnici održan sastanak predstavnika Grada Mostara i Ministarstva okoliša Federacije BiH.

Saznajemo i kako je pokrenuta istragana nakon prijava aktivista Udruženja Futura, a navodno će se u cijeli slučaj uključiti i nadležni federalni inspektori, pišu Vijesti.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti