Na Fakultetu za tehničke studije u Travniku otvoren međunarodni Workshop

07.06.2016. 08:43 / Izvor: Akta.ba
Na Fakultetu za tehničke studije u Travniku otvoren međunarodni Workshop

Workshop će trajati od 06. do 08.juna 2016., a program je predvidio mnogobrojna predavanja i radionice.

Na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku otvoren Prvi međunarodni Workshop na temu: „Prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH i Srbiji kao odgovor na prirodne i antropogene nepogode“

Na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku jučer je otvoren Prvi međunarodni Workshop na temu  „Prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH i Srbiji kao odgovor na prirodne i antropogene nepogode“. Teme Workshopa su vezane za poplave u slivu rijeke Save u posljednih pet godina, kao i za trenutnostanje u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji u domenu rizika od klizišta poslije velikih poplavau regionu 2010., 2013. i 2014. godine. Workshop dio je dvogodišnjeg humanitarnog projekta Geolozi bez granica. Na projektu volontiraju eksperti za klizišta iz osam zemalja (Japan, Australija, Amerika, Kanada, Švedska, Italija, Srbija i BiH), kao i 25 studenata iz Japana, Srbije i BiH (sa državnih i privatnih univerziteta).

Na ceremoniji svečanog otvaranja dr. Nihad Selimović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Travniku, poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i izrazio veliko zadovoljstvo zbog činjenice da je Univerzitet u Travniku dio ovako velikog projekta. Premijer Vlade Srednjobosanskog kantona, gosp. Tahir Lendo je također poželio učesnicima ugodan boravak te istaknuo značaj ove problematike u BiH . Prof. dr. Snežana  Komatina u ime Naučnog odbora pozdravila je prisutne i kratkim prezentacijama predstvaila Asocijacija geofizičara i ekologa Srbije kao i partnere i poktovitelje  EAGE (European Association of Geoscientists and Engineers) i CEI (Central European Initiative).

Amra Tuzović, je u ime domaćina, Fakulteta za tehničke studije, poželjela dobrodošlicu brojnim gostima i predavačima te im predstavila Univerzitetu u Travniku. 

Dekan Fakulteta za tehničke studije - prof. dr. Hrustem Smailhodžić, sve goste i učesnike upoznao je sa značajem i detaljima workshopa i proglasio Prvi međunarodni workshop na temu  „Prilagođavanje klimatskim promjenama u BiH i Srbiji kao odgovor na prirodne i antropogene nepogode“ otvorenim.

Workshop će trajati od 06. do 08.juna 2016., a program je predvidio mnogobrojna predavanja i radionice u okviru kojih će najveći eksperti iz ove oblasti podijeliti svoja iskustva i donijeti zaključke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti