Na GMO pozitivno 67 odsto uzoraka!

27.12.2014. 09:00 / Izvor: Nezavisne novine
Na GMO pozitivno 67 odsto uzoraka!

Od 100 uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Od 100 uzoraka hrane za ljude i životinje u BiH, koji su ispitivani na prisustvo genetski modifikovanih organizama (GMO), čak 67 je bilo pozitivno.

Pokazuju to laboratorijske analize koje je radio Institut za inženjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu, a koje su objelodanjene u Izvještaju o sprovedenom planu praćenja hrane i hrane za životinje u BiH u 2013. godini.

Podsjećamo, genetski modifikovan organizam ili skraćeno GMO je organizam, osim ljudskog, u kojem je genetički materijal izmijenjen na način koji se ne može postići prirodnim razmnožavanjem ili prirodnom rekombinacijom.

Izvještaj je pripremila Agencija za bezbjednost hrane BiH, a u julu ove godine ga je razmatrao i usvojio Savjet ministara BiH.

Kako se navodi u tom izvještaju, uzorci su uzeti u trgovačkim centrima i fabrikama hrane za životinje u 17 gradova širom BiH, od kojih je 72 bilo uvoznog porijekla, a 28 domaćih.

Testirani su mesni proizvodi sa sastojcima na bazi soje, misli, kukuruzne pahuljice, miješane žitarice, pekarski proizvodi koji sadrže kukuruz među kojima keks i grickalice, kao i hrana za životinje na bazi soje i kukuruza.

"Od ukupno 45 analiziranih uzoraka hrane za ljudsku upotrebu 26 uzoraka je pozitivno, odnosno utvrđeno je prisustvo GMO, dok je 19 uzoraka negativno. Od 48 analiziranih uzoraka hrane za životinje 41 je pozitivan, dok je sedam negativno", navodi se u izvještaju.

S druge strane, u Inspektoratu RS, a koji je učestvovao u cijelom procesu praćenja prisustva GMO u hrani, tvrde kako potrošači nemaju razloga za strah jer su dodatne analize pokazale kako na tržištu nema proizvoda pozitivnih na GMO.

"Na osnovu procijenjenog rizika Republička inspekcija je izvršila uzorkovanje kukuruzne krupice i brašna, kukuruznih pahuljica, keksa, grickalica i smokija. Uzeta su 23 uzorka koja su dostavljena na analizu referentnoj laboratoriji Evropske unije u Italiji, koja je nakon izvršenih analiza utvrdila da su svi uzorci bili uredni, odnosno da u uzorku nije utvrđeno prisustvo genetičkih modifikacija", poručuju iz Inspektorata.

Kako kažu, plan praćenja prisustva GMO sproveden je u cilju sagledavanja ukupnog stanja, a ne u okviru službene kontrole, te da je imao za cilj da se izvrši procjena rizika, odnosno da se utvrdi koje vrste namirnica i sirovina predstavljaju rizik od prisustva GMO, kako bi nadležni inspekcijski organi na osnovu preporuka i smjernica planirali i proveli službene kontrole.

Podsjećamo, prema važećoj zakonskoj regulativi u BiH uvoz, upotreba i proizvodnja GMO proizvoda su zabranjeni osim u posebnim slučajevima, uz prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva i rigorozna ograničenja.

Vaskrsija Janjić, akademik, kazao je na okruglom stolu o genetički modifikovanim organizmima, koji je održan u utorak u Banjaluci, da je na prostoru RS zabranjeno gajenje GMO i da je dozvoljeno samo u naučnoistraživačke svrhe, ali da ima slučajeva krijumčarenja i prometa njegovog sjemena, pogotovo soje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti