Na javnoj raspravi razmotrene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH

27.01.2020. 13:20 / Izvor: Fena
Na javnoj raspravi razmotrene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH

Predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija danas su u Sarajevu učestvovali u javnoj raspravi, koja je vođena u cilju usklađivanja Zakona o javnim nabavkama BiH s EU.

Predstavnici nadležnih institucija i nevladinih organizacija danas su u Sarajevu učestvovali u javnoj raspravi, koja je vođena u cilju usklađivanja Zakona o javnim nabavkama BiH s EU direktivama.

"Trenutno su u Nacrtu predložene izmjene i dopune ovog Zakona, s kojima ćemo imati antikorupcione odredbe, te veću transparentnost na način da će svi podaci biti objavljeni na portalu javnenabavke.gov.ba. Također, određena postojeća rješenja će se tehnički poboljšati", kazala je stručna savjetnica za legislativu u Agenciji za javne nabavke BiH Anita Knezović.

Na raspravi je ukazano da je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku BiH saopćila da je identifikovan čitav niz neefikasnosti, neopravdanog trošenja i nedostataka mehanizama kontrole u sistemu javnih nabavki.

"Predloženim izmjenama nabavka usluga je u skladu s direktivama EU, zatim pristup malih i srednjih preduzeća je poboljšan to jest povećana je transparentnost. Ovo zakonsko rješenje ide u korak s tim da zakonodavstvo o javnim nabavkama u BiH bude u skladu s EU. Međutim, ipak nećemo postići potpunu usklađenost jer za to treba izraditi potpuno novi zakon", rekla je šefica Odsjeka za unutrašnje tržište u Direkciji za evropske integracije BiH Amira Lazović.

Osim usvajanja novog zakona o javnim nabavkama Evropska komisija predložila je da BiH u ovoj godini uspostavi poziciju specijaliziranog službenika za nabavke unutar ugovornih organa.

Raspravu su organizirali udruženje građana „Zašto ne“ i portal javnarasprava.ba. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti