Na konferenciji 'Održivi turizam' 80 kompanija iz BiH i Slovenije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na konferenciji "Održivi turizam" 80 kompanija iz BiH i Slovenije

17.09.2019. 14:42 / Izvor: Fena

Predstavnici oko 80 kompanija iz turističkog sektora iz Bosne i Hercegovine i Slovenije učestvovat će na međunarodnoj konferenciji "Održivi turizam" koja će 25. i 26. septembra biti održana u Sarajevu.

Na pres-konferenciji koja je održana danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu najavljeno je da je cilj pomenute konferencije jačanje veza dviju zemalja u oblasti turizma, umrežavanje turističkog sektora i javnih institucija, te potraga za novim poslovnim mogućnostima i saradnjom.

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac izjavila je da su dvije zemlje u oktobru 2016. potpisale Memorandum o saradnji na području turizma, ali da u međuvremenu saradnja nije intenzivirana koliko je očekivano.

"Mislim da je oragnizacija ove konferencije na Svjetski dan turizma najbolji način za obilježavanje tog dana i jačanje saradnje dviju zemalja u oblasti turizma", rekla je Bukinac. 

Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković naveo je da se turistički sektor u Bosni i Hercegovini i Sloveniji razvija velikom brzinom, zbog čega postoji opravdana potreba za ovakvom konferencijom.

"Na njoj će biti govora o inovacijama, gastro turizmu, iskorištavanju dodatnih potencijala a posebno o prenosu znanja i iskustava susjednih zemalja", istakao je Vuković.

Osim predstavnika kompanija, na konferenciji će učestvovati i predstavnici institucija dviju zemalja, privrednih komora, razvojnih agencija, turističkih organizacija, te univerziteta.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti