Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Na korak do ugovora o izgradnji dionice Banjaluka - Doboj

13.03.2014. 12:08 / Izvor: SRNA

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke /EIB/ i Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ispunjen je jedan od posljednjih uslova za potpisivanje ugovora za projektovanje i izgradnju dionice autoputa Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora.

Do potpune efektivnosti kreditnog sporazuma sa EIB-om "Autoputeve Republike Srpske" dijeli još ratifikacija u Predsjedništvu BiH, nakon čega se može pristupiti potpisivanju ugovora sa izabranim izvođačem radova na dionici autoputa Banjaluka - Doboj.

"Autoputevi Republike Srpske" još prošle godine su proveli i okončali tendersku proceduru izbora najpovoljnijeg izvođača radova, a na osnovu prispjelih tehničkih i finansijskih ponuda, posao je dodijeljen konzorcijumu firmi "Integral inženjering" Laktaši i "Granit" Skoplje, koji već grade prvu dionicu autoputa od Doboja do Prnjavora.

Prijedlog kreditnog sporazuma između "Autoputeva" i EIB-a prošao je kompletnu proceduru odobravanja u svim nadležnim organima na nivou Republike Srpske i BiH, poslije čega je i zvanično potpisan krajem 2013. godine, ali da bi sporazum bio efektivan, neophodna je i ratifikacija potpisanog sporazuma, saopšteno je iz "Autoputeva".

Po okončanju ovih procedura i potpisivanja ugovora sa izvođačem radova, može se očekivati i skori početak izgradnje dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora, a riječ je o dionici dugoj 35,3 kilometara, koja će spajati čvor "Mahovljani" sa čvorom "Prnjavor", koji se već gradi na prvoj dionici od Doboja do Prnjavora.

Ukupan broj objekata na ovoj saobraćajno-funkcionalnoj cjelini iznosi 65, a u objekte se ubrajaju podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, mostovi, prolazi i tuneli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti