Na listi zaštićenih proizvoda sir i kajmak gatačkog govečeta

01.02.2018. 09:30 / Izvor: Nezavisne novine
Na listi zaštićenih proizvoda sir i kajmak gatačkog govečeta

Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane "Slow Food" prihvatio je mliječne proizvode od gatačkog govečeta.

Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane "Slow Food" prihvatio je mliječne proizvode od gatačkog govečeta na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona hercegovačka hrana - "Arc of taste" katalog.

U "Slow Foodu" u Trebinju pojašnjavaju da će to, između ostalog, značiti da će svi proizvodi koji se prave od mlijeka gatačkog govečeta, kao što su kajmak i sir iz mijeha, u budućnosti imati marketing od strane "Slow Fooda" i da će svi saznati o posebnosti i kvalitetu tih proizvoda.

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice "Slow Fooda", kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom čuvenog graha poljaka, te sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca, hercegovačke suve smokve, paradajza jabučara i boranije roge.

"Stalna i najvažnija aktivnost ovog pokreta jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodiverziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet, pa se 'Slow Food' okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje stare dobre hrane iz različitih podneblja", kaže Radovanovićeva.

S tim u vezi se razvija i eno-gastro turizam, što je takođe jedan od kvalitetnijih načina valorizovanja, ne samo ovih, već i drugih hercegovačkih prehrambenih proizvoda.

Radovanovićeva kaže da je Trebinje začelo tu priču i da se ona postepeno širi, ali da je bitno da mali proizvođači obnove proizvodnju autohtonih proizvoda i da im se obezbijede uslovi za primanje turista, u čemu je porodica Šišić iz Popovog Polja pokrenula ozbiljan projekat, dok se i trebinjski restorani sve više okreću autohtonim proizvodima pripremljenim na specifičan način.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti