Na lokaciji bivše "Energane" u Banjoj Luci najveće zagađene piralenom

24.07.2019. 09:03 / Izvor: Fena
Na lokaciji bivše 'Energane' u Banjoj Luci najveće zagađene piralenom

Bit će obavljen i hitan pregled svih radnika, koji su radili na mjestu gdje je iscurio piralen, kao i drugih radnika u 'Incelu'.

Nakon analize 52 uzorka na 21 lokaciji kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel“ u Banjoj Luci utvrđeno je da nema piralena u podzemnim vodama Vrbasa, a najveći dio kontaminiranog zemljišta je na području bivše "Energane“ - rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić.

"Koncentracija piralena je veća od dozvoljene na tri lokacije u 'Incelu' i iznosi oko 0,6 dok je dozvoljena oko 0,2. U pitanju su lokacije 'Energane', 'BC Metal' i Top Metala", rekla je Golić.

Istakla je da će definitivne podatke o količini prekoračenja koncentracije piralena u zoni "Incela" imati kada ekspertski tim završi svoj dio posla.

Vlada Švedske i UNDP angažovali su eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjernice za dalje postupanje u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel“ u Banjoj Luci.

Nakon što je danas održan drugi sastanak nadležnih predstavnika s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u "Incelu", Golić je istakla da je neophodno napraviti zajednički plan aktivnosti svih nadležnih institucija, kako bi se blagovremeno definisao način sanacije kontaminiranog zemljišta.

U roku od sedam dana međunarodnom ekspertskom timu bit će dostavljena sva potrebna dokumentacija, a za oko mjesec dana trebalo bi da se utvrde smjernice mjera koje treba preduzeti.

"Prva faza je da se ono što je najzagađenije izveze iz zemlje. Mi ovdje nemamo nijednu deponiju za taj opasni otpad, niti postrojenja ili spalionice", rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Ponovila da će taj bh. entitet imati na raspolaganju 300.000 dolara pomoći UNDP-a za sanaciju stanja u Incelu“, koji obuhvata 80 hektara zemljišta, a oko 40 hektara je lokalitet nekadašnje "Energane“, koja ne radi od 2010. godine.

"Svi subjekti koji se nalaze u Poslovnoj zoni 'Incel' bit će obavezani da plate sve što su učinili u okviru svog subjekta, jer u domaćem zakonodavstvu postoji načelo 'zagađivač plaća'", kazala je Golić.

Bit će obavljen i hitan pregled svih radnika, koji su radili na mjestu gdje je iscurio piralen, kao i drugih radnika u 'Incelu'.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je kazao da je napravljen precizan redoslijed narednih koraka i mjera.

Prva mjera je istraga odgovornosti pravnog ili fizičkog lica za zagađenje na podučju 'Incela', druga je prevencija koja uključuje mjerenja i uzorkovanja, kao i zabrana iskopa, izvoza i manipulisanja materijama iz zemljišta bez prethodno utvrđenog stanja i mjerenja.

Kao treću mjere je naveo uklanjanje posljedica, nakon čega bi se ušlo u izradu kompletnog projekta i preduzimanja mjera na sanaciji, a četvrte mjere se odnose na zdravstvenu zaštitu, koja bi podrazumijevala besplatnu zdravstvenu zaštitu za kancerogena oboljenja.

On kaže da su problem uvidjeli kada je izbio požar u staroj "Energani", ali da su materije kao što je piralen ranijih godina bile legalne za upotrebu i nisu smatrane opasnim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti