Na mostarsku deponiju godišnje se odloži oko 25 000 tona otpada

07.06.2013. 08:47 / Izvor: Fena
Na mostarsku deponiju godišnje se odloži oko 25 000 tona otpada

Na mostarsku deponiju "Uborak" godišnje se odloži oko 25 000 tona otpada, a od toga se reciklira samo 1,5 posto, kazano je na jučerašnjem okruglom stolu u Mostaru održanom na temu upravljanja čvrstim otpadom na razini Hercegovačko-neretvanske županije

Na mostarsku deponiju "Uborak"  godišnje se odloži oko 25 000 tona otpada, a od toga se reciklira samo 1,5 posto, kazano je na jučerašnjem okruglom stolu u Mostaru održanom na temu upravljanja čvrstim otpadom na razini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Ovaj, kao i niz drugih skupova i okruglih stolova upriličen je u sklopu kampanje Federalnog ministarstva turizma i okoliša "Čist okoliš- čista savjest", čiji je cilj podizanje javne svijesti i opće razine znanja o oblasti upravljanja otpadom, kao i informiranje javnosti o nužnosti izgradnje regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Današnji skup otvorio je Edin Terzić, savjetnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

"Otpad nije smeće, već legitimna disciplina koja može imati jako pozitivne ekonomske efekte na razvoj zajednica koje prepoznaju njegove potencijale", rekao je Terzić i dodao kako Ministarstvo radi na samoodrživim mehanizmima upravljanja otpadom, koji će omogućiti smanjenje uništavanja prirodnih resursa, minimalno odlaganje otpada na deponije te povećanje reciklaže.

U Federaciji BiH izražen je otpor lokanih zajednica prema izgradnji regionalnih centara za upravljanje otpadom. Federalno ministarstvo okoliša i turizma poduzelo je niz mjera koji su potrebni za rješenje toga problema. Jedan je od njih i kampanja "Čist okoliš-čista savjest" u sklopu Drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, koju podržavaju Svjetska banka i SIDA.

O otporu lokalnih zajednica izgradnji regionalnih centara za upravljanje otpadom govorio je i Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra za Sektor zaštite prirode i okoliša Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša i Vladi HNŽ-a.

On se osvrnuo i na Planu upravljanja otpadom na području HNŽ-a 2011.- 2021., istaknuvši kako taj plan, nažaloost, i dalje ima status prijedloga. Razlog su tome stanovnici određenih općina koji su se usprotivili izgradi pretovarnih stanica u njihovoj okolini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti