Na novosadskom Sajmu firmama iz RS-a 18 medalja za kvalitet

26.05.2014. 08:33 / Izvor: SRNA
Na novosadskom Sajmu firmama iz RS-a 18 medalja za kvalitet

Banjalučka regija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu je ostvarila značajne poslovne kontakte sa Somborom, Beogradom i Podgoricom. Dogovoreni su skori susreti komora iz Banja Luke i Sombora.

Potpredsjednik banjalučke Područne privredne komore /PPK/ Ranko Topić ocijenio je izuzetno uspješnim nastup firmi iz Republike Srpske na 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

"Dokaz tome je da su firme iz Srpske u veoma jakoj domaćoj i međunarodnoj  konkurenciji osvojile ukupno 18 medalja Novosadskog sajma za kvalitet proizvoda", rekao je Topić za Srnu na sajamskom štandu Privredne komore Republike Srpske.

Topić,  inače domaćin na ovom štandu, posebno je istakao nastup Fabrike poljoprivrednih mašina "Nova mehanika" iz Kozarske Dubice i "Destilacije" iz Teslića.

"Pumpa za navodnjavanje - najnoviji proizvod `Mehanike` izazvala je veliko interesovanje posjetilaca i poslovnih ljudi. O teslićkoj `Destilaciji` ne treba ni trošiti riječi, jer je i ove, kao i svih prethodnih godina, ta firma bila jedan od najjačih aduta Srpske na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu", kaže Topić.

On kaže da je među posjetiocima i poslovnim ljudima bilo veliko interesovanje prema firmama "Elmar" iz Trebinja i "Ljekobilje" iz Ljubinja.

"U svijetu poznata i priznata eterična ulja trebinjskog `Elmara`, te zdravi hercegovački čajevi ljubinjskog `LJekobilja` i na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu plijenili su veliku pažnju posjetilaca i poslovnih ljudi iz Srbije i iz inostranstva", kaže Topić.

On je istakao da je banjalučka regija na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu ostvarila značajne poslovne kontakte sa Somborom, Beogradom i Podgoricom.

Topić ističe da je na Sajmu ostvaren kontakt i sa predstavnicima Industrije mesa "Imes".

"`Imes` je izrazio interes za plasmanom njihovih proizvoda na tržište Srpske. U odnosu na druge slične kompanije koje plasiraju svoju robu u Srpskoj, `Imes` ima sopstvenu farmu stoke, koja je garant svježine i kvaliteta njenih proizvoda", rekao je Topić.

Na zajedničkom štandu Privredne komore Republike Srpske svoju ponudu predstavila je 21 firma iz Srpske, a neke su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu nastupile samostalno.

Firme iz Republike Srpske osvojile su 18 medalja  za kvalitet proizvoda na 81. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji je u toku. U kategoriji pčelinjih proizvoda Slobodan Barzut iz Trebinja osvojio je dvije zlatne i dvije velike zlatne medalje Novosadskog sajma. Za visok kvalitet meda Barzut je nagrađen i Plaketom novosadskog sajma za kvalitet.

Pčelarska farma "Maksimović" iz Trebinja osvojila je četiri zlatne medalje, a za vrhunski kvalitet meda i hrane za pčele ta farma okitila se i Plaketom za kvalitet.

Medalje Novosadskog sajma dobili su i Gazdinstvo "Vlačić" iz Trebinja i "Eko-bel" iz Trna kod Laktaša u kategoriji kvaliteta proizvoda od voća i povrća, začina, dodataka jelima i kafe.

U kategoriji vina medalje Novosadskog sajma za kvalitet otišle su u Trebinje i to  Podrumu vina "Sekulović", Vinskom podrumu "Popovac", Podrumu vina "Berak" i Vinskom podrumu  "Petijević".

Kada je riječ o o jakim alkoholnim pićima, medalje Novosadskog sajma za kvalitet dobili su Vinski podrum "Popovac" i Boško Asentić iz Dervente.

U Novom Sadu danas će biti završen 81. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome svoje proizvode predstavlja 1.500 izlagača iz Srbije i Republike Srpske, te  60 država Evrope i svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti