Na pomolu afera s nabavkom medicinskih plinova i u Zenici?

29.09.2021. 09:37 / Izvor: Federalna.ba
Na pomolu afera s nabavkom medicinskih plinova i u Zenici?

Afera Kisik posljednjih dana potresa Republiku Srpsku. No, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, nije to jedini slučaj.

Afera Kisik posljednjih dana potresa Republiku Srpsku. No, sudeći prema informacijama do kojih smo došli, nije to jedini slučaj, javlja FTV..

Dom zdravlja Zenica nabavljao je medicinske plinove od kompanije Istrabenz plini d.o.o Breza. Kako je za Federalnu televiziju potvrđeno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ta kompanija nije registrirana niti je podnijela zahtjev za registraciju da bi bila proizvođač i distributer medicinskog plina. Je li na pomolu afera s nabavkama mediciskog kisika i u Federaciji?

Dom zdravlja Zenica u jeku martovske pandemijske krize nabavljao je medicinske plinove putem direktnog sporazuma s kompanijom Istrabenz plini d.o.o. Breza. Vidljivo je to iz dokumenta koji je u posjedu Federalne televizije, a koji potpisuje direktorica ove ustanove Mersija Kasumović. I ništa ne bi bilo sporno da se navedena kompanija nalazi u registru državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva kao što to nalažu zakonski propisi.

"Uvidom u evidenciju Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da kompanija Istrabenz plini d.o.o. Breza nije registrovana ni kao proizvođač ni kao distributer medicinskog gasa niti je podnijela zahtjev za registraciju", navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Šta je tačno isporučeno i je li u pitanju medicinski kisik, nismo uspjeli saznati od navedene kompanije. Na pisani upit nismo dobili odgovor, a u telefonskom razgovoru nam je rečeno da je direktor kao jedina ovlaštena osoba na putu te da kompanija nema određenu osobu za komunikaciju s medijima. Tragom informacije iz nadležne državne agencije da je Messer Tehnoplin d.o. jedini registrovan za proizvodnju i promet lijeka - medicinski kisik pojašnjenje smo tražili od struke – šta podrazumijeva termin medicinski plinovi.

"Medicinski plinovi mogu biti zrak kao što je kisik, dušik, mogu biti dušikovi oksidi, kisikovi oksidi, svaki medicinski plin koji se daje i tretira kod liječenja je lijek i to je neupitno i agenda 2001/83 je to definisala na nivou Evropske unije", objašnjava prof. dr. Ilhan Bušatlić, profesor na Odsjeku za hemijsko inženjerstvo UNZE.

Koje su vrste medicinskih plinova nabavljene te za koju namjenu i svrhu su korišteni, pitanja su koja smo postavili i Domu zdravlja Zenica. Do zaključenja ovog priloga nismo dobili komentar, a javnost bi morala znati odgovore! Indikativno je samo sklapanje direktnog sporazuma s distributerom koji nije registovan i to baš za nabavku medicinskih plinova, a ta tema je posljednjih dana pod posebnom pažnjom javnosti. Zbog toga i očekuju da nadležni, ukoliko su zaobilazili zakonske propise, ne zaobilaze one koji postavljaju pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti