Na pomolu veliki skandal zbog nevraćenih depozita sa festivala EYOF

08.07.2019. 10:23 / Izvor: Avaz.ba
Na pomolu veliki skandal zbog nevraćenih depozita sa festivala EYOF

Sekretar EYOF-a Hadžiahmetović pot­vrdio je da je dobio Kisićevo pismo i da novac za depozit nije isplaćen vlasnicima.

Siniša Kisić, predsjed­nik Olimpijskog komiteta (OK) BiH, uputio je 27. juna ove godine pismo gra­donačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulahu Skaki i Nenadu Vukoviću, zatim direktoru Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) Senahidu Godi­njaku, te sekretaru Skupšti­ne EYOF-a Elviru Hadžiahmetoviću, kojim traži povrat depozita za učesnike u ovom, kako su mnogi ocijenili, najvećem sportskom olimpijskom festivalu za mlade sportiste održanom u našoj zemlji od 9. do 16. februara ove godine.

Hitne reakcije

Kisić je ukazao kako je na adresu OKBiH stigao veliki broj žalbi te upozorio da se situacija usložnjava iz dana u dan. Hitnu reakciju, kako je naveo, traži i Evropski olimpijski komi­tet koji je zbog veli­kih dugovanja izra­zio zabrinutost.

"Ukoliko se de­poziti odmah ne vra­te, vrlo brzo moguće je očekivati tužbe koje će medijski izu­zetno odjeknuti u Evropi i BiH, jer se radi o depozitnom novcu, čije je trošenje ozbiljan prekršaj, a pogotovo njegovo nevraćanje vlasnicima", stoji u dopisu Kisića, koji napomi­nje da su pozitivni utisci o BiH već pretrpjeli veliku štetu te moli da se novac odmah vrati vlasnicima, „kako bismo izbjegli još neugodnije situacije i skan­dal velikih razmjera",

Kako „Dnevni avaz" saznaje, ovi dugovi dosežu 100.000 KM. Depozit je bio predviđen za vanredne troškove tokom manifesta­cije kao naprimjer za slučajeve da neko od učesni­ka bude povrijeđen. Saznajemo i da se 46.000 KM odnosilo samo na troškove re­prezentacije, odnos­no jela, pića i neplan­skih putovanja.

Sekretar EYOF-a Hadžiahmetović u izjavi za „Avaz" pot­vrdio je da je dobio Kisićevo pismo i da novac za depozit nije isplaćen vlasnicima.

Ima li istrage

"Očekujemo da direk­tor EYOF-a Senahid Godinjak riješi ovaj problem. Činjenica je da nema dovo­ljno novaca. Vjerovatno je direktor imao neke priori­tete i, koliko sam upoznat, čeka neke finansijske tran­sakcije. Malo sam frustri­ran što novac nije isplaćen na vrijeme i, iskreno, ne znam zašto smo došli u tu situaciju. Ovo trebamo za­vršiti što prije kako bismo zadržali pozitivan imidž", kaže Hadžiahmetović.

Upitan i dokle je došla revizija poslovanja firme "EYOF 2019", s obzirom na to da su „češljali" poslo­vanje nakon organizacije, kazao je da je revizija za 2018. završena prije mjesec te da je mišljenje revizora, pozitiv­no. Međutim, zbog nedos­tatka kvoruma Skupština nije još sazvana i ne zna se kakvo je stanje za 2019. godinu.

"Čuo sam informaciju da se SIPA uključivala u istragu organizacije i trošenja novca za EYOF, ali nikada zvanično nisam dobio izvještaj o tome", dodaje Hadžiahmetović.

Gradonačelnik Abdulah Skaka za naš list jučer je o razlozima kašnjenja u ispla­tama rekao kako je problem u tome što „RS još duguje 1,5 miliona KM za EYOF".

"To opterećuje poštova­nje finansijskih obaveza. Radi se o značajnom dugu zbog čega se i dešavaju poje­dinačna kašnjenja u isplati", kazao je Skaka.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vuković bio je ne­dostupan jučer za komen­tar.

Koliko je zaista sve koštalo

Podsjećamo, već i ra­nije su se skandali vezali uz troškove EYOF-a. Os­talo je nejasno kako su za smještaj učesnika iskazani troškovi od 2,5 miliona KM, a čak su se i pojedini ambasadori raspitivali ka­ko je moguće da je tak­mičarima naplaćivano po 180 eura po danu za smještaj.

Elmedin Konaković u vrijeme dok je obavljao dužnost premijera KS iz­nosio je podatke kako je plan bio da se na smještaj potroši 900.000 KM. Inače, Kanton Sarajevo iz­dvojio je najveću sumu novca za EYOF, oko pet miliona KM, dok je, pre­ma nekim izvještajima, sve koštalo oko tri mi­liona, da bi na kraju košta­nje kompletne organiza­cije sumirano na čak 12 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti