Na pragu suradnja Kalesije sa velikim industrijskim centrom u Turskoj

23.06.2018. 10:26 / Izvor: Akta.ba
Na pragu suradnja Kalesije sa velikim industrijskim centrom u Turskoj

Nakon obilaska kompletne proizvodnje i skladišta proizvoda, održan je još jedan kraći sastanak na kojem se najavljena suradnja dodatno konkretizirala.

Turska fondacija BIGMEV (Centar za razvoj odnosa sa BiH) na čelu sa direktorom Samirom Vildićem organizirala je sastanak kalesijskog “Udruženja poslodavaca, privrednika i samostalnih poduzetnika” sa privrednicima iz turskih gradova Kodzaeli i Bursa, kao i sa predstavnicima İndsustrijske komore Kodzaeli i Udruženja privrednika Rumelisiad iz Burse, piše Nezavisni kalesijski portal.

Kalesijsko Udruženje privrednika formalno-pravno postoji od maja prošle godine, a trenutno okuplja 30-tak firmi, koje zapošljavaju oko 1.500 radnika, većinom sa područja općine Kalesija.

Kada su u pitanju gosti iz Turske, radi se o privrednicima koji su vlasnici ili predstavljaju kompanije i industrijsku komoru koja pokriva 51% izvozne proizvodnje u Turskoj.

Grad Kodžeali se nalazi oko sat vremena vožnje od Istanbula, a na listi od 500 najvećih kompanija u Turskoj, čak 80 je upravo iz Kodžealija. Grad ima 13 industrijskih zona, 3 tehnoparka i 2 univerziteta, a u gradu je čak 35 luka. Prošle godine su imali izvoz u vijednosti 18 milijardi dolara.

Rumelisiad iz Burse okuplja privrednike porijeklom sa Balkana. İmaju oko 300 članova i ukupno 30 hiljada zaposlenih.

Kako je istakao Vildić, posjeta delegacije privrednika iz Turske je velika šansa za kalesijsku privredu, a „Udruženje poslodavaca, privrednika i samostalnih poduzetnika” se pokazalo kao odličan domaćin, te je veoma izvjesno da će u skorije vrijeme doći do suradnje na obostranu korist.

Nakon upoznavanja i predstavljanja kapaciteta sa kojima raspolažu obje strane, gosti iz Turske nisu krili oduševljene onim što nudi Kalesija, te su pozvali predstavnike kalesijskih privrednika da uskoro posjete Tursku, a prilika je Sajam kojem su domaćini već u oktobru/novembru ove godine. Također, istakli su da su sigurni da ovo nije zadnja posjeta Kalesiji.

Turska delegacije je prije svega bila zadivljena činjenicom da su članice kalesijskog Udruženja firme koje mogu “zaokružiti” jedan kompletan proces za proizvodnju. Naime, članice Udruženja su firme koje rade poslove knjigovodstva i računovodstva, transporta robe, građevinske i proizvodne djelatnosti, usluga i prodaja (…) što je prema njihovim riječima odličan preduslov za suradnju, ali i otvaranje sopstvenih kapaciteta u Kalesiji.

Nakon svečanog ručka, turska delegacija se uputila u Lafat Komerc, najveću kalesijsku firmu, koja je na neki način brend Općine. Gosti su bili oduševljeni kompleksom Lafat Komerca, koji se prostire na više od 60.000 kvadratnih metara, od kojih je skoro 20.000 pod krovom.

Nakon obilaska kompletne proizvodnje i skladišta proizvoda, održan je još jedan kraći sastanak na kojem se najavljena suradnja dodatno konkretizirala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti