Na put idu s nevažećim ispravama

14.08.2017. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine
Na put idu s nevažećim ispravama

U Graničnoj policiji BiH, ali i u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS apeluju na građane da ne koriste dokumente koje su prijavili kao nestale ili ukradene.

Granična policija BiH je u prvih šest mjeseci ove godine pronašla 109 bosanskohercegovačkih dokumenata koje potražuju po raznim osnovama ili su ih nadležni organi proglasili nevažećim, ukradenim ili izgubljenim. "Pronađeni su 56 ličnih karata, 52 pasoša i jedna vozačka dozvola", ističu u Graničnoj policiji.

"Nakon što se na graničnom prelazu utvrdi da je određeni dokument nevažeći, on se oduzima i naknadno se utvrđuje da li je ta osoba podnijela zahtjev za novi dokument, te u slučaju da nije podnijela zahtjev prekršajno je procesuiraju drugi nadležni organi", naglasili su u Graničnoj policiji i dodali da ukoliko se utvrdi da je određeni dokument već proglašen nevažećim, osoba se prekršajno procesuira na samoj granici.

U Graničnoj policiji BiH, ali i u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS apeluju na građane da ne koriste dokumente koje su prijavili kao nestale ili ukradene, te ih u međuvremenu pronašli, kao ni dokumente koji su proglašeni nevažećim po bilo kom osnovu, te da građani prije planiranog putovanja provjere i zamijene dokumente koji su po bilo kom osnovu nevažeći, a sve u cilju izbjegavanja zadržavanja na graničnim prelazima i drugih neugodnosti prilikom prelaska državne granice.

"Ukoliko ste u policiji prijavili krađu ili nestanak putne isprave i u međuvremenu je pronašli, o tome odmah obavijestite nadležnu policijsku stanicu", savjetuju građane u MUP-u RS i dodaju da putna isprava koja se prijavi kao ukradena ili nestala proglašava se nevažećom i za njom se raspisuje potraga. Naglašavaju da im je od Interpola Zagreb skrenuta pažnja da se prilikom vršenja granične kontrole svakodnevno zatiču osobe sa putnim ispravama koje se potražuju u evidencijama ukradenih ili izgubljenih putnih isprava.

"Najčešće se radi o dokumentima koje su osobe izgubile, pa nakon određenog vremena pronašle, nakon čega nisu obavijestili nadležnu policiju o pronalasku istih", kazali su u MUP-u RS. Prema njihovim riječima, u Interpolu Zagreb su upozorili da je u slučaju neposjedovanja važeće dokumentacije građanima onemogućen ulazak u Republiku Hrvatsku, što uvijek iziskuje finansijske troškove, prekidanje putovanja i oduzimanje vremena.

Goran Delić iz Banjaluke kaže da nakon što je izgubio svoju ličnu kartu to je prijavio najbližem MUP-u. "U međuvremenu sam našao svoju ličnu kartu te sam otišao i to saopštio nadležnima. Mislim da bi svi građani trebalo da postupaju isto u takvim situacijama", rekao je Delić.

Pronađeni nevažeći dokumenti

56 ličnih karata

52 pasoša

1 vozačka dozvola

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti