Na Ramskom jezeru planirana izgradnja hostela i uređenje plaže

11.07.2017. 08:11 / Izvor: Avaz.ba
Na Ramskom jezeru planirana izgradnja hostela i uređenje plaže

Ramsko jezero, jedinstveno u cijeloj Evropi po svojoj ljepoti, biser je općine Prozor/Rama.

Ramsko jezero, jedinstveno u cijeloj Evropi po svojoj ljepoti, biser je općine Prozor/Rama, ali i cijele BiH. Iako je nastalo vještačkim putem, potapanjem korita rijeke Rame, prizor Ramskog jezera čini se nestvarno prirodnim, zbog čega svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Smještajni kapaciteti

Potencijala koji u turističkom pogledu nudi ovo jezero svjesni su u Općini Prozor/Rama, zbog čega su posljednjih godina pokrenuti brojni projekti kojima se nastoje obogatiti ponuda i sadržaji na Ramskom jezeru. Izgrađen je Veslački centar, koji je do sada bio domaćin brojnim stranim veslačkim reprezentacijama, čije su ekipe trenirale na ovom jezeru, a u sklopu ovog centra planirana je i izgradnja hostela.

Iz Agencije za lokalni razvoj općine Prozor/Rama ističu da je nedostatak smještajnih kapaciteta najveća kočnica turističkog razvoja općine, koja je prepoznala taj problem i krenula u njegovo rješavanje.

"Općina je aplicirala jednim projektom prekogranične saradnje prema IPA fondu i najvjerovatnije ćemo dobiti sredstva koja će biti utrošena u izgradnju hostela i pratećih objekata. Svjesni smo da nam je najveći problem nedostatak smještajnih kapaciteta, zbog čega se turisti zadržavaju kratko", kazao nam je Danijel Burečić, koordinator za turizam općinske Agencije za lokalni razvoj.

Kampiranje na obali

Također, na jezeru nema ni uređenih plaža za kupanje pa su i na tom polju zamišljeni neki projekti.

"Ide se u tom pravcu da se uredi nekoliko mjesta na obali da bismo jezero učinili pristupačnijim za kupače. Iz godine u godinu sve više gostiju dolazi na Ramsko jezero. Osim veslača i ribara, to su i vikend gosti, odnosno kamperi. Najviše je Sarajlija koji kampiraju na obali jezera", dodaje Burečić.

Izrađuje se turistički vodič

Da bi poboljšali promociju Ramskog jezera i drugih potencijala ove općine, krenulo se i u izradu turističkog vodiča koji će uskoro ugledati svjetlo dana, a Općina uveliko radi i na uvezivanju s turističkim zajednicama i agencijama da bi privukli što više stranih turista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti