Na Sajmu šljive o obnovljim izvorima energije u ruralnim područjima

29.08.2014. 07:45 / Izvor: eKapija.ba
Na Sajmu šljive o obnovljim izvorima energije u ruralnim područjima

Kako je rečeno, u općinama Gračanica i Kalesija postoje potencijali za ulaganje u oblasti iskorištavanja sunčeve energije, biomase, hidro-energije i geotermalnih voda za izgradnju isplativih energetskih postrojenja.

Drugog dana 41. Sajma šljive u Gradačcu održana je javna tribina o obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima. Tribina je realizovana u sklopu zajedničkog projekta prekogranične saradnje koji provode Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle i Općina Nijemci iz Hrvatske pod nazivom "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES". Tom prilikom prezentovan je Projektat PROGRES i njegovi dosadašnji rezultati, kako u BiH tako i susjednoj Hrvatskoj.

"Prezentovani su ključni nalazi Studije o korištenju obnovljivih izvora energije u općinama Gračanica i Kalesija, koje su bh. partneri projekta, kao i iskustvo Hrvatske u korištenju obnovljivih izvora energije te primjer korištenja toplotnih pumpi u Bosni i Hercegovini", istakla je Amra Jaganjac, projekt menadžer NERDA Tuzla.

Kako je rečeno, u općinama Gračanica i Kalesija postoje potencijali za ulaganje u oblasti iskorištavanja sunčeve energije, biomase, hidro-energije i geotermalnih voda za izgradnju isplativih energetskih postrojenja.

Projekat ima za cilj da korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja. Projektom se želi povećati svijest javnosti o važnosti korištenja OIE u ruralnim područjima, kroz educiranje predstavnika lokalnih samouprava, privrednih subjekata i poljoprivrednika u ruralnim prekograničnim područjima u cilju daljnjeg informisanja. Poticat će se energetska neovisnost lokalne samouprave u ruralnim prekograničnim područjima. Do kraja Projekta na području BiH cilj je izgraditi dvije energane sa foto-naponskim ćelijama u općinama Gračanica i Kalesija.

Obnovljivi izvori energije su strateška odrednica nacionalne energetske politike u Republici Hrvatskoj.

"Osim ušteda, obnovljivi izvori energije osiguravaju izgradnju postrojenja i nova zapošljavanja. Ali su neophodna dodatne stimulativne mjere kako bi se privukli investitori. U ruralnim područjima svoju primjenu nalaze u proizvodnji humusa, stakleničkoj proizvodnji, energiji za rad hladnjača i sušara za voće i povrće", rekao je Mihail Nađ (Nagy) iz firme "EKO SUSTAV" Vinkovci, Hrvatska.

Nusret Hadžiibrišević iz firme RIMP Tuzla je predstavio sitem rada toplotnih pumpi .

"To je uređaj koji maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije i pretvara je u toplotnu energiju u radijatorskom grijanju. Zanimljivo je da se sa uvezanim toplotnim sondama, koje se koriste za uzimanje toplote, mogu koristiti za zagrijavanje i rashlađivanje prostorija", rekao je Hadžiibrišević.

Projekat "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES" finasira Evropska unija (EU) kroz IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti