Na Sajmu šljive prezentirani turistički potencijali Gradačca i Tuzle

22.08.2008. 08:56 / Izvor: Fena
Na Sajmu šljive prezentirani turistički potencijali Gradačca i Tuzle

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona u srijedu je, u okviru gradačačkog Sajma šljive 2008., organizirala prezentaciju turističkih potencijala Gradačca i Tuzle.

Učesnicima Sajma predstavljen je Gradačac u jednom novom svjetlu, kao grad atraktivnih lokaliteta na kojima turisti iz cijeloga svijeta mogu osjetiti izvorni bosanski duh i ljepote kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, kao što su Kula Husejina kapetana Gradaščevića, Banja Ilidža, jezera Hazna i Vidara, itd.

Prezentaciju mogućnosti razvoja turizma u okviru teme "Resursi Gradačca u turističkoj ponudi i plasmanu" proveo je mr. Almazaga Ćatović, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. Po njegovom mišljenju, potrebno je u okviru regionalizacije u turističkoj ponudi, Gradačac pozicionirati kao grad s beskrajnim mogućnostima u oblasti turizma, tako da se potencijali predstave turistima na najkvalitetniji način, a da taj proces prati izgradnja potrebne infrastrukture.

Ćatović je apostrofirao činjenicu da se šljivi kao zaštitnom znaku Gradačca ne daje dovoljna pažnja izvan Sajma, koji se svake godine održava u ovom gradu te da ju je potrebno kao brend iskoristiti u turističke svrhe.

Sajam šljive svake godine u Gradačac dovede desetine hiljada posjetilaca iz regiona.

Turističke potencijale grada Tuzla s akcentom na slanim panonskim jezerima, posjetiocima Sajma šljive u Gradačcu predstavila je Zehra Moranjkić.

Istakla je da je izgradnja dva slana jezera u Tuzli, slapova čija se izgradnja treba okončati ovih dana, te Arheološkog parka sa sojenicama i historijske jezgre grada Tuzla, u ovaj grad posljednjih godina dovela veliki broj turista. Kompleks Slana banja planski je i detaljno planiran da bi sa rekreativnim, sportskim, kulturnim i zabavnim sadržajima odgovorilo visokim zahtjevima turista.

Na ovaj kompleks naslanja se Panonika, u okviru koje su panonska jezera i sojeničko naselje, nedaleko od strogog centra Tuzle. Izgradnja ovih objekata promijenila je duh grada, tako da je danas u njemu sve više posjetilaca iz zemlje i inozemstva.

U Tuzli se često održavaju međunarodne kulturne i sportske manifestacije i ona je otvorila svoja vrata cijelom svijetu.

Zehra Moranjkić istakla je da gradska uprava Tuzle, s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem na čelu planira daljnji razvoj grada i njegovu orijentaciju prema turizmu, tako da će Tuzla biti sve atraktivnija destinacija za turiste.

Nakon izlaganja direktora Ćatovića i Moranjkić u razgovor su se uključili posjetioci Sajma iznoseći svoja viđenja i prijedloge uspješnijeg razvoja turizma na tuzlanskoj regiji, saopćeno je u četvrtak iz BMG Bosanska medijska grupa.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti