Na Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa 120 poslovnih subjekata

16.10.2019. 15:25 / Izvor: Fena
Na Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa 120 poslovnih subjekata

"Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa"otvoren je danas u Sarajevu na "Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović"

"Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa"otvoren je danas u Sarajevu na "Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović", a cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti na području Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da je namjera Strategije razvoja KS da se unaprijede uslovi za ekonomski rast, što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, na sajmu učestvuje 120 poslovnih subjekata i poslodavaca, kroz pet industrija: IT, turizam, stari zanati, startup  te ostale privredne i uslužne djelatnosti.

Sajam organizira Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ s partnerima, a to su: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, te općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Na štandovima u sajamskom prostoru poslovni subjekti će prezentirati svoje aktivnosti, programe, planove i kao najavažnije - svoje potrebe za zapošljavanjem, o kojima se posjetitelji i oni koji su u potrazi za poslom mogu informirati, ali i aplicirati za posao.

Na svečanosti otvorenja sajma, direktor JU "Služba za zapošljavanje KS" Nermin Pećanac, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Vlade KS i resorni ministar MaliK Garibija te predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, ocijenili su  da je današnji sajam istinsko mjesto susreta poslodavaca i onih koji traže posao.

"Želimo da približimo nezaposlene onima kojima trebaju, a to su poslodavci. Odnosno, ovo je  integracija nezaposlenih osoba u tržište rada. Na sajmu je 120 privrednih subjekata i to je pokazatelj da su poslodavci zainteresirani", kazao je Pećanac.

Naglasio je i važnost obuka, prekvalifikacija, dokvalifikacija, te drugih vidova sticanja potrebnih znanja i vještina za brzo zaposlenje.

Najavio je da će danas biti održana obuka o osnovnim elementima iz poduzetništva, a pohađat će je oko 40 polaznika. To  je, kako je kazao, prilika da se čuju pozitivna iskustva osoba koje su pokrenule vlastiti startup.

Svi zainteresirani za obuku se mogu prijaviti na sajamskom paviljonu "Obrazovanje i edukacija".

Bit će upriličeno i potpisivanje memoranduma o saradnji sa 24 ustanove, organizacije i drugim pravnim subjektima koji provode programe obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija za nezaposlene i druge osobe, to jeste  programe obrazovanja odraslih i podizanje konkurentnosti nezaposlenih osoba za tržište rada

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti