Na sajmu zapošljavanja u Palama ponuđeno 190 radnih mjesta: Sa snijegom dolazi posao

16.11.2009. 10:58 / Izvor: Fokus
Na sajmu zapošljavanja u Palama ponuđeno 190 radnih mjesta: Sa snijegom dolazi posao

U velikom holu poslovne zgrade Elektrodistribucije Pale, 14. novembra 2009. godine je održan Sajam zapošljavanja na kojem je petnaestak poslodavaca ponudilo više od 190 radnih mjesta, na koja je apliciralo oko 300 nezaposlenih lica s evidencije Zavoda za zapošljavanje RS

Najveći broj radnih mjesta ponudili su OC "Jahorina" i hotelijeri s olimpijske planine, koji imaju potrebu da u toku zimske turističke sezone radno angažuju oko 150 novih radnika. Ne treba zanemariti ni primjer fabrike "Famos", koja je iskazala potrebu za zapošljavanjem petnaestak radnika u proizvodnji, što je gotovo pa zaboravljena pojava u slučaju nekadašnjih privrednih giganata u oblasti metalske industrije.

Otvarajući ovaj skup, koji predstavlja jednu u nizu aktivnih mjera zapošljavanja, direktor republičkog Zavoda za zapošljavanje, Boško Tomić, poručio je da otvaranje novih radnih mjesta predstavlja osnovni uslov za dalji napredak RS.

"Ove činjenice svjesna je i Vlada RS koja čini velike i evidentne napore na podsticanju zapošljavanja. To nije i dovoljno, zbog čega bi i lokalne zajednice obavezno trebalo da predvide veća budžetska sredstva za te namjene. Zavod za zapošljavanje RS organizacijom ovakvih sajmova takođe nastoji da učini pomake i da kroz obezbjeđivanje direktnog kontakta većeg broja poslodavaca i nezaposlenih lica na jednom mjestu ponudi i veću mogućnost za zaposlenje", rekao je Tomić, poručivši nezaposlenim licima, učesnicima sajma da se adekvatno predstave poslodavcima, a potom znanjem, vještinom i kvalitetnim radom pokažu da je njihovo zaposlenje obostrano korisna investicija.

On je zahvalio poslodavcima na podršci i velikom odzivu na sajam i u okolnostima ekonomske krize, rekavši da je danas uspjeh otvaranje svakog novog radnog mjesta.

"Danas se srećnim smatra čovjek koji svakog jutra odlazi na posao i ima redovnu platu, zbog čega i 200 mladih ljudi, koji će poslije ovog sajma doći u tu poziciju, ima razloga za zadovoljstvo, te zajedno s njima i mi u Zavodu za zapošljavanje, kao jednoj od ključnih institucija na tržištu rada", kazao je Tomić.

On je izrazio nadu da će se na području opština sarajevsko-romanijskog regiona formirati industrijske zone i obezbijediti sve olakšice koje mogu stvoriti i dobar ambijent za privlačenje investicija, koje same po sebi donose i nova radna mjesta, što je opšti interes i društva i građana.

Sajmu zapošljavanja u Palama prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Vinko Radovanović, i predstavnici gradskih opština, kao i predstavnici organizacije GOPA, te Agencije "Spektar" iz Banje Luke i Omladinskog savjeta Grada Istočno Sarajevo, koji su pružili podršku Zavodu za zapošljavanje RS u organizaciji ovog skupa.

U okviru sajma zapošljavanja organizovan je i okrugli sto na temu "Efikasnije zadovoljavanje iskazanih potreba poslodavaca", na kojem je naglašena potreba da se svi nosioci aktivnosti na tržištu rada, adekvatno osposobe za sprovođenje prekvalifikacije nezaposlenih lica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti