Na sjednici ESV-a Federacije o mjerama za izlazak iz krize

19.03.2014. 09:03 / Izvor: Fena
Na sjednici ESV-a Federacije o mjerama za izlazak iz krize

Na sjednici ESV-a za Federaciju socijalni partneri su se složili da Vlada Federacije u narednom periodu zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi se razmatrali prijedlozi mjera za izlazak iz ekonomske i društvene krize.

Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH socijalni partneri su se složili da Vlada Federacije BiH u narednom periodu zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi se razmatrali prijedlozi mjera za izlazak iz ekonomske i društvene krize.

Po riječima predsjednika ESV Edhema Bibera, sindikat i poslodavci su u svojim prijedlozima iznijeli oko 50 mjera koje mogu doprinijeti izlasku iz krize, a koje se načelno tiču rastrećenja privrede, omogućavanja novog zapošljavanja i poboljšanja ambijenta za ulaganje u Federaciji BiH. Biber je dodao da očekuju da Vlada donese svoj stav o tome, odnosno da predloži mjere i rokove za njihovo provođenje.

Šef delegacije poslodavaca u ESV Safudin Čengić smatra prioritetnim promjenu postojeće zakonske regulative čime bi se smanjili troškovi poslovanja privrednih subjekata i stvorili uvjeti za otvaranja novih radnih mjesta. Tu se, među ostalim, misli na ukidanje parafiskalnih nameta i smanjenje doprinosa na plate kako bi se stvorio prostor za nove investicije.

Jedna od preporuka poslodavaca odnosi se na izmjenu ili donošenje novih zakona koji će na jedinstven način definirati status, prava i obaveze iste grupe korisnika, odnosno da se harmoniziraju zakoni na nivou Federacije i kantona.

Šef delegacije Sindikata u ESV Ismet Bajramović je istakao da treba zadržati nivo stečenih prava radnika, a neophodnim smatra i usvajanje pravnih akata kojima će se omogućiti da se radnicima poveže radni staž, kao i da se primarna zdravstvena zaštita bezuslovno osigura svim radnicima.

Socijalni partneri su iskazali spremnost da daju doprinos i da se uključe u implementaciju dogovorenih mjera koje bi, čim prije, dovele do promjene stanja.

U kontekstu aktuelne bezbjedonosne situacije i aspekata koje ona ima na poslovanje privrednih subjekata, poslodavci su istakli da su zbog blokada saobraćaja, posebno u prve dvije sedmice trajanja demonstracija, pretrpjeli značajnu finansijsku štetu. Poslodavci su kazali da očekuju da institucije vlasti privredi omoguće nesmetan rad, kao i da se poduzmu mjere kako bi se otklonili uzroci koji su doveli do protesta građana.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić se složio da je stanje jako teško, ali naglasio da ima i određenih pozitivnih pomaka, te da se među ostalim bilježi rast BDP, industrijske proizvodnje, kao i broja zaposlenih. On je predložio da se tematska sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti razmatrani setovi mjera za izlazak iz krize zakaže za 3. april ove godine.

Nakon vanredne, ESV je održalo i redovnu sjednicu na kojoj su usvojeni izvještaj o radu ESV-a za 2013. godinu i realizacija zaključaka ESV-a, kao i izvještaj o finansijskom poslovanju ESV-a za 2013. godinu i finansijski plan poslovanja ESV-a za 2014. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti