Na tehnički pregled dva puta godišnje?

10.03.2014. 09:35 / Izvor: Nezavisne novine
Na tehnički pregled dva puta godišnje?

Vozila koja su prešla više od 300.000 kilometara ubuduće bi mogla svakih šest mjeseci da budu podvrgnuta tehničkom pregledu. Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Vozila koja su prešla više od 300.000 kilometara ubuduće bi mogla svakih šest mjeseci da budu podvrgnuta tehničkom pregledu.

Predviđeno je to Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a stručnjaci smatraju da će, ako ova izmjena bude usvojena, ona povoljno uticati na sigurnost na saobraćajnicama.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ocjenjuje da je riječ o korisnoj izmjeni jer usljed veće pređene kilometraže dođe i do zamora i habanja dijelova automobila poput elemenata za kočenje.

"Iz tog razloga opravdano je da vozilo dva puta godišnje bude pregledano. Na kraju krajeva, u interesu svakog vlasnika starijeg vozila trebalo bi da bude da provjeri da li je ono ispravno jer u njemu vozi sebe i svoju porodicu", ocjenjuje Radović.

Ipak, on kaže da ova izmjena, ako bude usvojena, sigurno neće obradovati vozače starijih četvorotočkaša.

"Naravno, to će naići na negodovanje od strane vozača jer je dobar dio vozila sa kilometražom većom od 300.000 kilometara. To će za vlasnike biti dodatni trošak", ističe Radović.

Ilija Šerbedžija, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije stanica tehničkog pregleda RS, takođe smatra da je riječ o korisnim izmjenama postojećeg zakona.

"Znamo da se toj izmjeni neće obradovati vlasnici automobila koji su prešli više od 300.000 kilometara, ali šta možemo", ističe Šerbedžija, te dodaje da tehnički pregled, sa svim dažbinama, košta 54,83 KM.

Ipak, javna je tajna da su brojna vozila koja se kreću bh. putevima prešla mnogo više kilometara nego što to piše na satovima, a taj problem takođe će nadležni morati da riješe. "Mi smo nemoćni što se toga tiče. Moraćemo da skrenemo pažnju subjektima koji rade homologaciju da se obezbijedi jedan broj servisa koji imaju dijagnostiku, a koja će to otkrivati", kaže Šerbedžija.

Ove izmjene zakona nisu obradovale zaštitnike prava potrošača, koji ih tumače kao novi namet za vozače starijih automobila.

"Mislim da to nije u redu. Svakom vozaču u interesu je da vozi ispravno vozilo, da bi imao sigurnost vožnje, a pogotovo ako vozi porodicu. Sigurno 80 odsto vozača, možda i više, vozi vozila starija od 10 godina, i to je veliki izdatak, nepotreban", naglašava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, te dodaje da je sigurno da su oni vozači, koji voze starija vozila, daleko slabije platežne moći od onih koji imaju nove automobile.

Inače, kada je riječ o vlasnicima novih vozila, njima planirane izmjene i te kako idu na ruku. Naime, Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđeno je da nova vozila na prvi tehnički pregled ići tek nakon 36 mjeseci.

Ipak, hoće li predložene izmjene biti sprovođene u praksi, o tome će biti odlučivano u narednom periodu. Svoje mišljenje o Nacrtu treba da daju nadležni entitetski organi i potom bi dokument trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH, a nakon toga ide u parlamentarnu proceduru.

Registrovano blizu 40.000 vozila

U prva dva mjeseca ove godine u RS je registrovano 39.839 vozila, od čega 3.378 prvi put, podaci su Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH. U Agenciji je rečeno da je prošle godine u Srpskoj registrovano ukupno 317.739 vozila, od čega 23.122 prvi put. Broj registrovanih vozila u RS svake godine raste, što pokazuju i statistički podaci prema kojima su u 2010. registrovana 294.862 vozila, 2011. godine 300.278, a 2012. 318.697 vozila. Prema podacima ove agencije, vozila u RS prosječno imaju 17,7 godina, a u Banjaluci 14,49 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti