Na tešanjski Sajam dolaze predstavnici italijanskih firmi

03.04.2018. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Na tešanjski Sajam dolaze predstavnici italijanskih firmi

Međunarodni sajam privrede Tešanj održat će se od 10. do 13. maja 2018. godine.

Ovogodišnji, 14. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2018. godine održat će se od 10. do 13. maja 2018. godine u prostoru od pet hala veličine cca 5000 m2, te na otvorenom izložbenom prostoru veličine cca 12.000 m2.
Sajam je prvi put održan 2004. godine, organizuje se jednom godišnje, a naglasak sajma je upravo na promociji privrede BiH i regiona.
"O pozitivnom ishodu promocije na sajmu govori činjenica da izlagači učeštvuju na sajmu iz godine u godinu. Kao i proteklih godina, na Sajmu privrede u Tešnju očekujemo učešće privrednika iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, javnih kompanija, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava", kazali su za Akta.ba iz Udruženja/Udruga privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.

Primarni cilj Sajma je razvijanje poslovnih aktivnosti i porast privrednih investicija u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da preraste u jedan od najznačajnijih domaćih sajmova.

"Naravno, uspješna formula koja je utvrđivana tokom trinaest prethodnih Sajmova neće se promijeniti ni ove godine, te će se i ovaj put okupiti veliki broj domaćih poslovih subjekata, ali istovremeno i značajan broj domaćih i stranih investitora i privrednika", dodali su iz Udruženja.

Sajam svake godine ugosti mnoge predavače i iskusne ljude iz struke, a pored gostiju, na sajam dođu i mnogi izlagači iz raznih krajeva BiH. Do sada je prijavljeno 150 izlagača, a kada je u pitanju prošlogodišnji sajam, bilo je ukupno 140 izlagača. Zemlje učesnice na ovogodišnjem sajmu su BiH, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Italija, Njemačka.

Izlagači su većinom kompanije iz oblasti metaloprerade, mašinske industrije, drvne industrije, auto-industrije, prehrambene industrije, građevinarstva, elektroindustrije, hemijske industrije, tekstilno-kožarske industrije, industrije iz oblasti ekologije, informacione tehnologije, industrije usluga, turizma, i kompanije iz javnog sektora.

 

 

"Sadržajan popratni program, panel diskusija, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanci će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi. Fokus panel diskusije, koja će biti upriličena prvog dana Sajma, će biti tema značajna za sve učesnike: "Značaj banaka na funkcionisanje privrede u procesu pristupanja BiH Europskoj Uniji", kazali su iz Udruženja.

Panelisti će biti eminentni predstavnici bankarskog sektora, te predstavnici vlasti u BiH. Također, očekuje se prisustvo regionalnih kompanija, te kompanija iz inostranstva, a potvrđeni su dolasci italijanskih firmi.
"Struktura posjetilaca sajma su krajnji kupci (građanstvo), privrednici, poduzetnici, profesionalni kupci, trgovci, profesionalci iz najrazličitijih djelatnosti, naučni radnici i predstavnici obrazovnih institucija, predstavnici lokalnih samouprava i državnih organa", kazali su iz Udruženja/Udruga privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj.
Iz ovog Udruženja istakli su da tokom trajanja ove privredne manifestacije turizam napreduje i ujedno se razvija, o čemu govori i činjenica da su u tom periodu popunjeni svi smještajni kapacititi na području opštine Tešanj, a i šire regije.

Organizator i izvršni organizator ovogodišnjeg tešanjskog Sajma je Udruženje privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj, a partner sajma je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. Generalni pokrovitelj Sajma je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, dok su ostali pokrovitelji Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Opština Tešanj. Sponzori Sajma su kompanije, banke i osiguravajuća društva.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti